Close
Uleiurile esentiale se aplica pe scalp si par in functie de tipul de par si afectiune.
• Matreata: lavanda, wintergreen, cedru, rozmarin, cimbru, cypr
• Par uscat: muscata, lemn santal, lavanda, rozmarin, wintergreen
• Par gras: salvie
• Par fragil: salvie, lavanda, cimbru, lemn santal, wintergreen, musetel roman
• Par gras: busuioc, cypress, cimbru, lamaie, rozmarin, petitgrain
• Par crestere: cimbru, lavanda, rozmarin, ylang-ylang, cedru, salvie, muscata, ghimbir, lamaie, grapefruit
• Par mancarime: Menta, lavanda
• Par pierdere: rozmarin, lavanda, cimbru, ylang, cedru, wintergreen, lamaie, salvie, cypress, musetel roman
Parul normal nu este nici gras, nici uscat, nu a fost vopsit si este stralucitor.
• Pentru parul normal sunt indicate uleiul esential de rozmarin, lamaie, cedru, salvie, cimbru si lavanda
Parul uscat este devitalizat, lipsit de rezistenta, se incurca usor si este despicat la varfuri.
Este nevoie de uleiuri esentiale care sa stimuleze productia de sebum de la nivelul scalpului, care sa hidrateze si sa redea vitalite parului.
Uleiurile esentiale ce pot fi folosite pentru parul uscat sunt: uleiul esential de rozmarin, lavanda, santal si geranium
Parul gras este uleios din cauza unei productii prea mari de sebum.
Este nevoie de uleiuri care redau echilibrul functional al glandelor sebacee. Uleiurile esentiale ce pot fi folosite pentru parul gras sunt: uleiul esential de rozmarin, lavanda, menta, chiparos si lamaie.
Parul cu matreata are nevoie si el de uleiuri esentiale, care pot fi foarte eficiente in combaterea matretii.
Cel mai renumit si folosit ulei pentru aceasta afectiune este uleiul esential de arbore de ceai (melaleuca/tea tree), dar si uleiul esential de lavanda, lamaie, rozmarin, chiparos, cimbru, salvie si busuioc.
Cele mai utilizate uleiuri esentiale in tratarea afectiunilor parului, precum si in scopuri estetice sunt:
– Uleiul de cedru –
stimuleaza crestea parului prin activarea circulatiei sangvinice la nivelul scalpului, prevenind astfel caderea parului.
Multor barbati le place uleiul esential din lemn de cedru din cauza mirosului sau lemnos, mai masculin. Deci, daca partenerul are obiectii in a folosi uleiuri esentiale cu miros feminin cum ar fi lavanda si ylang ylang, atunci lemnul de cedru poate fi o optiune buna. Acesta stimuleaza foliculii de par si creste circulatia la nivelul scalpului pentru a combate rarirea parului. Cedru este un real sprijin si pentru cei ce sufera de matreata.
– Uleiul de musetel –
confera parului stralucire, facandu-l matasos. Are un puternic efect de calmare a scalpului. De asemenea , contribuie la refacerea foliculilor pilosi afectati de proceduri chimice, precum vopsitul sau permanentul.
– Uleiul de lamaie –
ajuta la eliminarea parazitilor si combate matreata. Este recomandat in special pentru parul gras.
Fiind un ulei din citrice, lamaia ajuta la stimularea circulatiei la nivelul scalpului si ajuta la cresterea parului. De asemenea, este util pentru reducerea cantitatii de grasime a parului prea uleios.
Deoarece cand vorbim de uleiurile esentiale de citrice vorbim si despre fototoxicitate, este bine stiut sa nu facem tratament cu ulei de lamaie si apoi sa mergem prin soare, la plaja. Mai bine utilizati uleiul de lamaie seara (sau cel putin cu douasprezece ore inainte de expunerea la soare) si nu utilizati o concentratie mai mare de 2%. Cu toate acestea, daca se utilizeaza cateva picaturi in sampon, apoi se spala parul, nu exista niciun risc de fototoxicitate.
– Uleiul de busuioc –
stimuleaza circulatia scalpului si hidrateaza pielea. Este recomandat pentru parul gras.
– Uleiul de lavanda –
confera stralucire, combate matreata si mancarimea, impiedica subtierea si ruperea firelor de par.
Este un remediu excelent pentru alopecia areata, caracterizata prin zone rotunde de chelie. Lavanda este un alt ulei esential preferat atat pentru ingrijirea pielii cat si pentru ingrijirea parului.
Un studiu a aratat ca lavanda a crescut numarul de foliculi de par pentru a obtine un par mai des. S-a mai constatat ca folosirea uleiuli de lavanda a dus si la obtinerea unor radacini mai puternice.
Uleiul esential de lavanda este de asemenea si un ajutor semnificativ pentru cresterea parului
– Uleiul de menta –
ajuta la hranirea si stimularea cresterii parului. Activeaza circulatia sangvinica a scalpului si in acelasi timp confera o senzatie de relaxare pielii.
Nu este asa ca sunteti familiarizati cu mirosul proaspat, revigorant de menta?
Un studiu a aratat ca un amestec de 3% ulei esential de menta intr-o baza de ulei de jojoba a dus la cresterea semnificativa a grosimii si a lungimii parului.
De asemenea, a dus la adancirea foliculilor de par pentru a obtine o podoaba capilara mai puternica. (Uleiul de menta este indicat sa nu fie folosit pentru copii mici).
– Uleiul de rozmarin –
stimuleaza foliculii pilosi, accelereaza cresterea parului si stimuleaza circulatia sangvina de la nivelul scalpului. Combate caderea parului si are un efect estetic vizibil, redand stralucirea parului.
Rozmarinul functioneaza excelent in caz de matreata datorita capacitatii sale de a reduce mancarimea scalpului si a cojitelor de pe acesta. El ajuta la tratarea atat a parului uscat cat si a parului prea gras si poate ajuta la prevenirea despicarii varfurilor.
Intr-un studiu, uleiul esential de rozmarin s-a dovedit a fi la fel de eficient impotriva chelirii ca si tratamentul conventional atunci cand a fost folosit timp de cel putin sase luni.
El ajuta la prevenirea chelirii premature si stimuleaza foliculii de par.
– Uleiul de lemn de santal –
este eficient pentru tratarea parului casant, a firelor deteriorate si pentru varfurile despicate. Hidrateaza si reda stralucirea parului.
– Uleiul de radacina de brusture –
calmeaza iritatiile scalpului, stimuleaza circulatia sangvinica, favorizand cresterea sanatoasa a parului.
– Uleiul de arbore de ceai –
trateaza problemele scalpului, are proprietati antiseptice si este ideal pentru parul uscat. Stimuleaza productia naturala de sebum si actioneaza contra matretii.
Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale pentru calmarea pielii deteriorate.
El este de asemenea excelent si pentru sanatatea scalpului. Deoarece acest ulei esential are proprietati antifungice, el este folosit cu succes pentru a trata matreata. In acest studiu, s-a evidentiat faptul ca utilizarea acestui ulei esential a dus la o imbunatatire cu 41% a gravitatii matretii, precum si a simptomelor de mancarime a scalpului.In acest studiu facut in anul 2013 s-a evidentiat de asemenea ca Melaleuca a incetinit ritmul de cadere a parului si a imbunatatit cresterea acestuia. Toate acestea fara senzatiile de mancarime si de inflamatie a scalpului pe care grupul de control le-a avut. Uleiul esential de Melaleuca este si el folosit in tratarea parului cu paduchi.
– Uleiul de muscata –
are proprietati astringente, cicatrizante si tonice pentru piele. Ajuta in dermatite, eczeme, paduchi si in diverse alte infectii ale pielii.
Este folosit pentru a avea un scalp sanatos, ceea ce favorizeaza si regenerarea parului.
Alaturi de o dieta sanatoasa, utilizarea de uleiuri esentiale este o solutie naturala extrem de eficienta pentru tratarea afectiunilor parului si pentru a stimula cresterea naturala a acestuia. Folosirea uleiului pentru par are mai multe beneficii.
Uleiurile esenţiale ajuta la vindecarea diverselor afecţiuni prin aromaterapie, au beneficii nenumărate pentru fiecare tip de par.
Ele au marele dar de a insufla din nou viaţă firelor de păr deteriorate şi, în plus, le vor învălui într-un parfum discret şi atrăgător.
Iată doar câteva din beneficiile uleiurilor esențiale :
Soluția naturală și 100% eficientă este uleiul esențial de arbore de ceai, cunoscut și sunt denumirea de ulei de tea tree (denumirea în latină – Melaleuca alternifolia).
În Australia, în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial și înainte de apariția antibioticelor sintetice, medicii utilizau ulei de tea tree pentru a dezinfecta rănile, acesta având un puternic efect antiseptic.
Uleiul de arbore de ceai elimină în mod natural bacteriile care cauzează acneea. Acest ulei tratează și ciuperca unghiilor, mătreața și înțepăturile de insecte.
Spre deosebire,de alte uleiuri, acesta de poate aplica nediluat, direct pe piele, cu condiția să nu aveți pielea foarte sensibilă și să efectuați în prealabil un test de toleranță.
 
Stimulează creșterea părului, conferă strălucire
Masca de păr din comerț se imbogateste cu câteva picături de ulei de esențial, pentru a spori efectele benefice ale acesteia. De asemenea, se poate opta pentru un amestec natural din uleiuri vegetale și uleiuri esențiale. Ca bază, se alege uleiul de cocos, uleiul de ricin, uleiul de avocado sau uleiul de argan.
Pentru stimularea creșterii părului și protejarea împotriva apei sărate și clorinate, se alege uleiul de ylang ylang, acesta conferă părului și un miros superb!
Pentru hidratare, strălucire și pentru combaterea mătreții alegeți uleiul esențial de lavandă.
Pentru strălucire și pentru a întări rădăcinile părului, se opteaza pentru uleiul de muscata sau uleiul de rozmarin.
Pentru a preveni despicarea firelor și a parfuma delicat părul, optați pentru uleiul esențial de santal.
Blochează acțiunea radicalilor liberi
Beta-catrotenul și vitamina A din uleiul esențial de semințe de morcov stimulează detoxifierea pielii, protejează pielea datorită conținutului mare de antioxidanți, împiedicând reducerea colagenului din piele.
Obligatoriu de reținut: atunci când utilizam uleiurile esențiale este absolut necesar să respectăm dozajul, o picătură în plus va irita pielea, așadar principiul “mai mult cu mai puțin” este reprezentativ pentru utilizarea uleiurilor esențiale.
Nu se aplica uleiurile esențiale de citrice înainte de expunerea la soare și trebuie evitata utilizarea pe ten, acestea sunt fotosensibilizante și pot provoca arsuri. Dacă seara se aplica pe ten o mască /ser cu ulei esențial din coaja de citrice, a doua zi este obligatoriu să se aplice o cremă cu factor de protecție de cel puțin 30SPF, altfel apare riscul de fototoxicitate.
Sa va fie de folos!
Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button