Close

Sfaturi pentru un pancreas sanatos

PancreasIn ultimii 15-20 de ani, numarul bolnavilor de pancreas (in special de pancreatita acuta) a crescut in mod considerabil. Un rol important in aparitia dezechilibrelor functiilor pancreasului il au dereglarea principiilor unei alimentatii rationale si folosirea necorespunzatoare a alcoolului.

Pancreasul este un organ ce apartine de sistemul digestiv si cel endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi, bicarbonat  si hormoni reglatori ai glicemiei. Este al doilea ca marime, dupa ficat, si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.

Pancreasul este localizat transversal sub stomac, cam deasupra ombilicului, masoara 20 de centimetri avand un cap, un corp si o coada.

Pentru a indeplini functia exocrina, produce circa 1,5 litri de suc pancreatic pe zi (ceea ce inseamna foarte mult, in raport cu greutatea sa) ce consta intr-un amestec de enzime si de solutii apoase bogate in bicarbonat de sodiu. Pentru fainoase, avem α-amilaza, iar pentru grasimi, pancreasul produce lipaza.

Este principalul organ implicat in digestia glucidelor, dar are rol si in digestia lipidelor prin intermediul lipazei, lipsa acestei enzime avand ca afect eliminarea grasimilor nedigerate din organism si deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

In cadrul functiei endocrine, pancreasul secreta glucagonul si insulina, care regularizeaza valorile zaharului in sange (glucagonul creste nivelul zaharului, iar insulina il coboara).

Insulina actioneaza la nivelul ficatului si al tesutului adipos. In ficat, ea are rol hipoglicemiant intervenind asupra glucozi cu scopul de a o reduce, prin intensificarea consumului sau la nivel celular si stimuleaza sinteza de proteine si lipide. La nivelul tesutului adipos stimuleaza patrunderea glucozei.

Glucagonul are un rol hiperglicemiant cu scopul de a restabili concentraţia serică normală a glucozei si este implicat si in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor şi proteinelor.

Dezechilibrele pancreasului exocrin duc la pancreatitele acute sau cronice si cancerul pancreatic, iar cele ale pancreasului endocrin la diabetul zaharat.

Pancreasul doare? Simptome in bolile de pancreas

Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice (nu dau simptome) in stadiile de inceput, dar ulterior intalnim si pacienti cu boli de pancreas care pot avea urmatoarele simptome:

 • durere transversala deasupra ombilicului; in amjoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica;
 • diaree persistenta in timp;
 • scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate;
 • icter;
 • scaun albicios;
 • urina colorata spre portocaliu;
 • marirea vezicii biliare;
 • greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare;
 • depresie;
 • uneori febra.

Cauzele ce duc la tulburari pancreatice sunt:

 • alcoolismul cronic (implicat in special in pancreatita cronica),
 • litiaza biliara,
 • litiaza canalului Wirsung (cauza principala a pancreatitei acute),
 • traumatisme,
 • infectii virale,
 • hipertrigliceridemia,
 • hipercalcemia,
 • cauze tumorale, congenitale.
 • insuficienta albuminelor in regimul alimentar,
 • tulburari ale circulatiei sangvine,
 • boli cronice ale ficatului si ale stomacului.

In cazul afectiunilor grave ale pancreasului exocrin, tratarea trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital, deoarece tratamentul facut acasa poate fi periculos pentru viata ta. Este recomandata si fitoterapia, dar sub stricta supraveghere a medicului de specialitate.

Tratarea formelor necomplicate de pancreatita cronica, atunci cind boala nu s-a acutizat, se poate face cu ajutorul plantelor. De obicei se folosesc te care stimuleaza activitatea de regenerare a tesuturilor, care au proprietati antispasmodice si antiinflamatoare. De asemenea, plantele mai pot fi folosite si cu scop preventiv.

Plantele medicinale utile in acest caz sunt cele care intra in catergoria bitter, cu numele derivate de la gustul amar determinat de prezenta de alcaloizi si uleiuri volatile diverse. Gustul amar stimuleaza papilele gustative, care la randul lor, provoaca organismul sa elibereze agenti hormonali care afecteaza partea superioara a tractului gastro-intestinal.

Printre efectele pe care bitter-ul le are asupra tractului gastro-intestinal se numara si stimularea pancreasului.

Cel mai adesea se folosesc amestecuri de plante, intre acestea se numara:

1- seminte de marar, frunze de menta – cite trei parti, fructe de paducel, flori de siminoc – cite doua parti, flori de musetel – o parte. 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se tin la baie de aburi 30 de minute, apoi se lasa la infuzat o ora, se strecoara si se beau cite 50 de mililitri de trei ori pe zi, dupa masa.

2- seminte de anason, matase de porumb, radacini de papadie, frunze de coada-calului, sunatoare, trei-frati-patati (in parti egale). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cite 200 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi, inainte de masa.

3- seminte de chimen, frunze de urzica (cite trei parti), radacini de obligeana si valeriana, frunze de coada-soricelului (cite o parte). Se pregateste o infuzie dupa reteta anterioara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, la o ora dupa de masa.

4- frunze de menta si urzica (cite doua parti), scoarta de crusin (doua parti), radacini de valeriana si obligeana (cite o parte). Se beau cite 50 de mililitri de infuzie de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de masa. In caz de constipatie, durata tratamentului este de cinci-sapte zile.

Durata folosirii tratamentului pe baza de fitoterapie in cazul pancreatitei poate varia in functie de particularitatile evolutiei bolii. In cazul acutizarilor rare (forma recidivanta), fitoterapia poate fi folosita ca un tratament sezonier antirecidiva pe parcursul a doua luni, de doua ori pe an; in cazul prezentei afectiunii cronice terapia trebuie sa fie permanenta.

In cazul tulburarii pancreasului endocrin, sunt recomandate plante cu efect de reglare a nivelului de zahar din sange. Intre acestea amintesc:

1. afin– frunzele de afin contin myrtilina, supranumita de unii cercetatori insulin vegetala. Se folosesc sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura de frunze uscate la o cana de apa cloctita. Se beau 2 cani pe zi.

2. anghinare– de la care se folosesc frunzele- scade glicemia probabil datorita unei oxidaze. Infuzie se prepara dintr-o lingurita la o cana de apa, din care se beau 2-3 cani pe zi in cure de 20-30 zile, urmate deegale cu durata curei.

3. frunze de dud– infuzie din 1-2 linguri la cana, 2-3 cani pe zi

4. frunze de nuc– infuzie dintr-o lingurita la cana, din care se consuma 2-3 cani pe zi, sau infuzie concentrate preparata din 4 linguri la cana, din care se iau  3 linguri pe zi

5. frunze de salvie folosita sub forma de infuzie dintr-o lingurita la cana. Se consuma 2-3 cani pe zi;

6. frunze de urzica– infuzie dintr-o lingura de Frunze uscate la o cana; se beau 2-3 cani pe zi;

7. radacina de brusture sub forma de infuzie dintr-o lingura la o cana de apa- se consuma 2-3 cani pe zi;

8. teci de fasole care se folosesc sub 2 forme:

 • decoct dintr-o lingurita la cana, 2-3 cani pe zi;
 • infuzie combinata preparata astfel: 4 linguri de planta se lasa la macerat peste noapte intr-un litru de apa, apoi se strecoara si lichidul rezultat se fierbe pana scade la jumatate. Se bea in cursul unui zile.

La aceste plante se adauga menta si papadia care, prin marirea secretiei biliare si activarea digestiei, regleaza schimburile nutritive.

Fara a avea pretentia de a fi epuizat subiectul, sper ca articolul de fata si-a atins scopul enuntat in titlu: evidentierea importantei sanatatii pancreasului.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:  http://www.infuziedesanatate.ro/

http://www.csid.ro/health/sanatate/50-de-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-pancreas-12321795/

http://www.formula-as.ro/2011/963/sanatate-35/carte-de-vizita-pancreasul-si-splina-13565

http://www.mediculmeu.com/plante-medicinale/plante-si-fitoterapie/fitoterapia-in-cazul-afectiunilor-pancreasului-si-ficatului.php

I.V.Spiridon, Plantele medicinale, ed. Alex Alex, pg.87, 88

https://doctorditoiu.wordpress.com/category/bolile-pancreasului/

Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button