Close

Hiperaciditatea poate explica stari prelungite de oboseala

Imagini pentru sange

Multe persoane acuza o stare generala de oboseala, chiar si dupa un numar suficient de ore de somn. Cauzele imediate ale starii prelungite de oboseala includ lipsa de vitamine si starea vremii. O alta explicatie a acestui simptom este hiperaciditatea, o perspectiva noua asupra cauzelor deteriorarii sanatatii.

„Ploaia acida a facut vâlva în urma cu câtiva ani, omul acid va face în viitor”. Afirmatia îi apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii „Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar îsi distruge cu totul sanatatea. Autorul crede ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt întotdeauna însotite de o aciditate crescuta.

O stare prelungita de oboseala, uneori pâna la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala. Dar si apneea ce însoteste sforaitul din timpul somnului duce la o epuizare în timpul zilei.

Mai putin cunoscut este faptul ca si o sinuzita cronica este însotita de oboseala sau ca, la femei, o epuizare de durata poate anunta un infarct miocardic. Dar oboseala mai poate avea o cauza cât se poate de neasteptata.

La orice adult sanatos sunt în functie mecanisme de reglare, care stabilesc un echilibru între continutul acid si cel bazic din organism. La pacientii cu acidoza (cresterea aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sânge) este vorba într-adevar de o stare patologica. Pe baza valorii pH se poate stabili cât de acid sau cât de bazic este sângele, dar si urina. Pe o scara de la 1 pâna la 14, punctul de neutralitate se afla la 7. Sângele nostru are valori pH de 7,35 pâna la 7,45, este asadar usor bazic. Valorile din urina pot oscila între 4 la oamenii foarte bolnavi si 8 la sugari. În general, starea de boala este asociata cu acizii, starea de sanatate cu bazele si mineralele alcaline. Dat fiind ca rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai în vârsta, la care functia renala începe sa fie îngradita, hiperaciditatea este o problema serioasa. Îmbatrânirea – se mai spune – nu este nimic altceva decât intoxicarea continua cu depunerile acide, pe care organismul nu mai reuseste sa le neutralizeze.

Exista în corp mai multe sisteme lichidiene interconectate si fiecare are pH-ul sau:

1. pH-ul digestiv

În functie de alimentele consumate si de secretiile digestive, pH-ul poate varia aici de la 2 (acidul clorhidric din stomac), pâna la 9 (sucul pancreatic). Dintre toate sistemele de pH amintite sistemul digestiv se dezechilibreaza cel mai usor si de aceea el reprezinta o cheie în mentinerea sanatatii. Într-un mod similar Ayurveda considera focul digestiv Agni drept cheia sanatatii si a bolii. De aceea vom acorda un spatiu mai larg alimentatiei.

2. pH-ul sângelui si limfei

Prin cele aproximativ 5 l de sânge si 2 l de limfa, aceste lichide dreneaza si hranesc restul de aproximativ 60-70 de kg de tesuturi ale unui adult. De aceea au rol de tampon pentru pastrarea unei aciditati normale în tesuturi.

3. pH-ul tesuturilor

La cei sanatosi tesuturile au un pH apropiat de cel al sângelui, dar la cei bolnavi, care semnaleaza dureri reumatice, migrene, la cei obezi, cu diabet, boli cardiovasculare sau cancer, pH-ul tesuturilor este cu siguranta acid. Spre deosebire de sânge care trebuie sa-si pastreze un pH constant, tesuturile pot fi convertite în adevarate rezervoare ale rezidurilor acide (grasime în exces, calculi, excerscente osoase sau tumori). Unele tesuturi cum ar fi oasele si muschii pot fi spoliate de rezerva de minerale alcaline, acest fapt conducând la osteoporoza, dureri ale coloanei vertebrale si spasmofilie. Acest sistem al tesuturilor corporale necesita un timp mai îndelungat pentru a se echilibra, de aceea primele saptamâni de tratament sunt destinate transformarilor ce au loc în tesuturi, fara sa apara neaparat rezultate vizibile cum ar fi scaderea în greutate sau dizolvarea calculilor.

4. pH-ul urinei si al transpiratiei

Are rol de supapa de control asupra pH-ului sanguin si de aceea poate varia între valorile de 4.5 si 8. Majoritatea oamenilor în conditiile alimentatiei actuale au un pH cuprins între 5-6. Cei vegetarieni au un pH urinar usor mai alcalin, cuprins între 5.8-7.

Cu cât urina e mai acida, sângele si tesuturile sunt mai acide. În anumite faze ale bolilor pH-ul urinar poate fi alcalin dar tesuturile sa fie acide, acest fapt datorându-se unor blocaje în sistemul excretor, fie datorita faptului ca reziduurile acide sunt profund legate în tesuturi si nu pot fi dizolvate usor, ci doar prin tratament adecvat. (vezi tratamentele de oleatie Abhyanga din medicina Ayurveda).

Cauzele hiperaciditatii

 • Dieta acida – explicata pe larg în tabelul anterior.
 • Emotii negative
 • Alimente incompatibile. Chiar si cele mai alcaline alimente pot genera aciditate daca sunt consumate împreuna cu alimente incompatibile. De exemplu alimentele care contin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline în timp ce proteinele se digera la un pH acid.

Reguli pentru asigurarea compatibilitatii alimentare si evitarea aciditatii

 • Fructele se manânca înainte de masa cu cel putin 30 de minute sau constituie o masa separata
 • Dulciurile nu se manânca dupa mâncare
 • Laptele este un aliment complex si greu de digerat. Trebuie baut cald si eventual condimentat. Este bine sa nu fie combinat cu nici un alt aliment
 • Nu se bea apa rece la masa sau dupa masa, ci doar apa fierbinte

Alimentatia si stilul de viata

Echilibrul între rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata. Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism.

Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive, slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse în legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale.

Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie de masuri preventive. Se întelege ca rolul esential în asigurarea echilibrului revine unei alimentatii sanatoase. Pentru fiecare aliment luat în parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute însa grupele de alimente care actioneaza într-un sens sau altul:

Aproape toate legumele în special cele proaspete sunt alcaline si echilibreaza aciditatea excesiva. Alimentele care contin multe minerale bazice sunt salatele, fructele si legumele, mai cu seama ceapa, cartofii, morcovii.

Trebuie retinut faptul ca în copilarie organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manânce, dar odata cu înaintarea în vârsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, de exemplu în sauna. Sunt de asemeni recomandate înotul si mersul pe bicicleta.

Efect bazic slab au iaurtul, fructele uscate, ciupercile si leguminoasele în pastaie.

Efect acid slab au brânza de vaci, smântâna, pâinea integrala si familia nucilor.

Hiperaciditate provoaca mai cu seama carnea, inclusiv mezelurile si dulciurile, alcoolul si cafeaua. Dar si ouale, brânza si produsele fainoase.

Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri marine, în special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate în curele pentru alcalinizarea corpului.

Alimentele bogate în sulfuri, cloruri, azotati si fosfati au un efect acidifiant. Proteinele animale sunt bogate în astfel de substante. Mineralele alcaline ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu neutralizeaza aciditatea. Aceste elemente se gasesc din abundenta în alimentele vegetale. Corpul stocheaza aceste minerale în oase si le elibereaza atunci când trebuie sa echilibreze pH-ul sanguin. Consumul repetat de alimente acide sau poluate chimic precum si îmbatrânirea tesuturilor provoaca epuizarea rezervelor vitale de minerale din corp, si apare starea de acidoza.

Acidoza este cauza majoritatii bolilor la omul modern. Atunci când se instaleaza în tesuturile corporale, acest fenomen are loc în ordinea de hranire a tesuturilor, asa cum este data ea în medicina Ayurveda:

 1. Rasa dhatu (limfa) ulcer gastro-duodenal, gastrita, diabet zaharat, colita
 2. Rakta dhatu (sângele) Hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie
 3. Mamsa dhatu (muschii) pietre la rinichi si vezica biliara, afectiuni ale ochilor
 4. Meda dhatu (grasimea) obezitate, celulita, afectiuni ale parului, unghiilor si dintilor,
 5. Asthi dhatu (oasele) osteoporoza, reumatism, artroze, artrita, guta, cariile
 6. Majja dhatu (tesutul nervos si maduva)
 7. Shukra dhatu (fluidele reproducatoare)
 8. Ojas (vigoarea si radiatia energetica) ischemica, hemoroizi, boli de piele degenerescenta grasa a organelor dentare, oboseala generalizata oboseala, migrene, stres, nevroze, leucemie infertilitate, impotenta, noduli mamari, chisturi ovariene, infectii si inflamatii ale organelor genitale, rani ale colului uterin oboseala cronica, scaderea imunitatii care poate permite instalarea unor infectii cronice ca hepatita, TBC sau a unor boli grave cum este cancerul.
Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button