Acneea poate aparea atat la varsta adolescentei cat si la varsta adulta. Conform statisticilor, noua din zece adolescenti se confrunta cu acneea, iar acest lucru le afecteaza in primul rand viata sociala, dar si unul din cinci adulti are aceeasi problema. Cauzele aparitiei acneei la adolescenti si la adulti sunt aceleasi, dar tratamentul este diferit!
Problema nu trebuie tratata ca o etapa a vietii (din pacate 90% cred asta!) ci ca o afectiune care poate aparea la orice varsta. Pielea produce sebum pentru a se lubrifia. In cazul acneei insa, sebumul este retinut in porii deschisi si astfel pielea devine uleioasa. Punctul de grasime de sub piele favorizeaza inmultirea bacteriilor care inflameaza tesuturile din jur. Intradevar, sunt cativa factori care favorizeaza aparitia acneei:
- ereditari
- activitatea hormonala
- stresul (prin activitatea crescuta a glandelor ce produc adrenalina)
- glande sebacee hiperactive
- bacterii de la nivelul porilor
- folosirea steroizilor anabolizanti
- folosirea antidepresivelor
- folosirea medicamentelor ce contin iod, clor si bromuri
Trebuie sa tii cont de faptul ca niciunul dintre acesti factori nu declanseaza singur acneea dar poti urma niste sfaturi care ajuta la ameliorarea sau chiar tratarea acneei deja aparute.
- nu umbla la cosuri! Daca le storci, nu numai ca nu grabesti vindecarea, dar risti sa agravezi situatia pentru ca impingi germenii in interiorul pielii
- foloseste in mod regulat lotiuni antibacteriene pentru curatarea tenului, tonifiante, produse exfoliante delicate si masti pentru ten gras sau mixt. Asa vei reduce cantitatea de grasime de la suprafata pielii.
- urmeaza tratamentul cu benzoil peroxid, eficace adolescentilor dar nerecomandat adultilor. Elimina bacteriile, dispare infectia dar pielea se usuca si devine deshidratata.
- igiena fetei este foarte importanta pentru adultul cu acnee. Sapunul cu care se spala fata se pastreaza timp de 30 de secunde, timp in care pielea se maseaza in toate zonele sensibile, pentru restabilirea circulatiei sangelui. Se clateste cu apa calduta si se tamponeaza usor pana la uscare. Evita apa rece (inchide porii) si apa fierbinte (usuca pielea). Aplici un toner naturist, un fel de crema mai lichida pe care o aplici cu mana pe fata si masezi. Cand crema capata o culoare mai deschisa, se indeparteaza de pe fata cu un tampon igienic. Pielea se va simti proaspata, fara acel exces de sebum, iar circulatia la nivelul fetei se va restabili rapid.
- poate printre cele mai eficiente tratamente in cazul acneei, sunt leacurile naturiste. Ele nu actioneaza numai punctual, asupra acestei afectiuni, ci hranesc pielea si o protejeaza de riscul reaparitiei infectiei.
- uleiul esential de arbore de ceai este la fel de bun precum benzoil peroxidul in tratamentul acneei. Nu usuca pielea si o hraneste in profunzime, eliminand bacteriile de la nivelul sau.
- galbenelele sunt eficiente in tratamentul acneei adultilor. Fie sub forma de ceai, fie ca sapun sau creme preparate de tine in casa, extractul de galbenele e ideal atat pentru punctele negre cat si pentru cosurile de sub piele.
- maseaza-ti fata cu coaja unei lamai, dupa care clatesti cu apa calda.
- aplica pe acnee, seara inainte de culcare, o pasta dintr-un amestec de praf de scortisoara si miere. Dimineata te speli cu apa calda. Rezultatul apare in 1 – 2 saptamani si merge pana la vindecarea completa.
- maseaza-ti inflamatiile cu usturoi proaspat in mod repetat si efectul nu va intarzia sa apara.
- aplica frunze proaspete de castravete pe zona afectata de acnee.
- stoarce zeama de la o lamaie si amesteca cu o cantitate egala de apa de trandafiri. Aplici amestecul pe fata si il lasi jumatate de ora. Speli tenul cu apa calda. Efectele apar in 1 – 2 saptamani, daca se aplica zilnic.
- amesteca faina de ovaz cu apa de trandafiri pana obtii o pasta. O aplici in zonele cu probleme si o lasi sa se usuce 15 minute. O indepartezi cu apa rece.
Add Comment