Aloe Vera poate fi considerata planta tamaduitoare a tuturor civilizatiilor. Efectele sale sunt cunoscute de mii de ani, au fost si sunt apreciate atat de chinezi cat si de rusi, egipteni, greci, japonezi si filipinezi…
Importanta din toate punctele de vedere, aloe vera si-a pastrat statutul privilegiat de planta „minune” de-a lungul secolelor, atat ca mijloc de tratament cat si in domeniul infrumusetarii.
Astazi, multa lume foloseste produse pe baza de aloe. De asemenea, planta este usor de crescut si intretinut in ghiveci. Are nevoie de foarte multa lumina si de aceea trebuie asezata la fereastra. Vara are nevoie de mai multa apa dar sa nu exagerezi, deoarece umiditatea excesiva duce la putrezirea radacinilor.
Din punct de vedere medical, aloe vera ajuta la detoxifierea organismului si la curatarea intestinelor, stimuleaza regenerarea celulara si a tesuturilor. Pe langa toate aceste proprietati, miraculoasa planta are efect antiseptic, antiinflamator si dezinfectant. Contine vitamine, enzime, zaharide, minerale si aminoacizi.
Catalogata drept „leac universal”, aloe vera are ca rol principal asigurarea unei bune functionari a organismului.
Intreaga planta este utilizata fara a declansa efecte secundare. Fiecare parte are insa un anume rol: coaja are efecte laxative iar miezul ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor.
In industria cosmeticelor, aloe vera este intens folosita datorita proprietatilor emoliente, tonifiante si hidratante. Ajuta la indepartarea celulelor moarte iar agentii antiseptici si analgezici continuti de planta au capacitatea de a strabate toate cele sapte straturi ale pielii.
- Aplica de 2-3 ori pe saptamana comprese din suc proaspat de aloe pe zone predispuse la riduri. Are efect antiseptic si stimuleaza procesul de refacere al celulelor.
- Pentru pielea uscata: compresele cu aloe fac minuni daca aplicarea lor este precedata de o hidratare intensa.
- Pentru tenul cu cosuri, iritatii, inflamatii, piele grasa: toaca marunt frunze de aloe, inveleste-le in folie de plastic si lasa-le la frigider timp de 2 saptamani. Jeleul obtinut il pui intr-un borcan si il mai lasi inca doua zile. Speli fata, intinzi jeleul de aloe pe fata, astepti 15 – 20 de minute. Te speli apoi cu apa rece.
- Pentru protectie partiala de rezele soarelui: amesteci gel de aloe vera cu ulei de susan, vitamina E si cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Acest amestec este mai mult pentru calmarea pielii iritate si pentru a imbunatati efectul lotiunii tale de protectie solara. Nu ofera protectie solara totala.
- Masca pentru par: maseaza-ti scalpul cu gel de aloe vera si lasa-l sa actioneze timp de 10 – 15 minute. Intre timp, amesteca o jumatate de lingura cu gel de aloe cu o lingura cu zeama de lamaie. Adauga peste amestec putin sampon si spala-te asa cum faci de obicei.
- Pentru un ten stralucitor si catifelat: adauga pulpa de castravete peste gel de aloe vera. Aplica in strat subtire si lasa sa actioneze 10 – 15 minute. Clatesti cu apa rece.
- Pentru ochi obositi si cearcane: aplica rondele de dovlecel pe ochii inchisi, apoi acopera fata cu un prosop umed timp de 10 minute. Indeparteaza dovlecelul si aplica pe pielea din jurul ochilor suc proaspat de aloe.
- Pentru pielea iritata sau arsa: rupe o frunza de aloe, stoarce gelul si aplica-l pe zona cu probleme. Lasa gelul sa se usuce pe piele, fara sa te clatesti.
Add Comment