Close

Uleiurile esentiale sunt parfumantul cel mai des folosit la producerea sapunului natural. Uleiurile esentiale sunt extracte concentrate din plante, obtinute de obicei prin distilarea florilor, frunzelor, fructelor, a cojii sau chiar a unor radacini. Pe piata se gaseste o gama larga de uleiuri preturile variind in functie de tipul uleiului si de calitatea lui. In functie de persistenta lor, uleiurile esentiale se clasifica in note de varf, note de mijloc și note de bază. Notele de varf sunt vaporoase, usoare si sunt primele care sunt detectate in cadrul unui amestec. Tot ele sunt si primele care dispar. Notele de baza sunt cele care raman mult timp pe piele, sunt mai puternice, au o viata mai lunga. Aromele care sunt intre notele de varf si notele de baza (adica nu dispar atat de repede cacele de varf dar nici nu persista atat de mult ca cele de baza) sunt notele de mijloc. Acestea sunt cele care se simt imediat dupa ce s-au evaporat notele de varf. Au o aroma puternica si durabila. Incadrarea aromelor intr-o categorie de note sau alta difera putin pentru ca unele arome sunt la limita dintre doua categorii (pinul, lavanda, menta de exemplu, pot fi gasite incadrate atat la note de varf cat si la note de mijloc). Pentru ca un sapun sa fie parfumat persistent este important ca notele de varf sa fie completate de cele de baza.

După impactul vizual o componentă la fel de importantă în alegerea săpunului este reprezentată de aroma acestuia. Sunt si persoane care prefera sapun fara arome. În schimb dacă aceste arome sunt alese cum trebuie și dozate corect oferă efecte terapeutice și aromaterapeutice benefice. Aromaterapia folosește uleiurile esențiale extrase din diferite părți ale plantelor în trezirea abilităţilor naturale ale organismului de a se autovindeca.
Piata din România oferă o varietate redusă desi receptivitatea consumatorului in ceea ce privește produsele naturale cunoaște un ritm ascendent ceea ce face ca anumite arome să fie mai populare decât altele. Dintre aceste arome se disting ca și populare următoarele: lavandă, mentă, eucalipt, rozmarin, trandafir, geranium, arbore de ceai, paciuli, scorțișoară, cuișoare, salvie, roiniță, lămâie, bergamotă, portocală, vanilie, santal, tămâie.

În săpunul natural, aroma trebuie să aibă trei „calități” anume: să fie naturală, dozată corect și să vină în completarea aspectului exterior al săpunului.
Un alt aspect îl reprezintă doza în care sunt folosite uleiurile esenţiale în săpun, dozajul recomandat este în jur de 1,5-3% ulei esențial la un kilogram ulei de baza pentru săpun. Nu se recomandă depășirea acestei doze pentru că uleiurile esențiale sunt foarte concentrate si uneori pot provoca efecte neplăcute. De exemplu uleiul de scorțișoară, mentă, cimbru, cuișoare dacă sunt folosite nediluate direct pe piele pot provoca iritații. Dozate corect aduc cu ele efecte benefice de revigorare, relaxare sau chiar ușor sedative (cazul uleiului de portocale folosit pentru calmarea bebelușilor).
Notele uleiurilor – de baza, varf sau mijloc, pot fi folosite împreună sau separat prin realizarea de combinații între uleiurile esențiale. Nu se recomanda utilizarea uleiurilor cu note de vârf singure în săpun, pentru ca sunt foarte volatile și exista surpriza neplăcută ca aroma să „dispară” ușor, eventual se vor însoţi de un mediu de fixare de exemplu argilă, cafea măcinată, ovăz fulgi, etc. În realizarea de combinaţii între uleiurile esențiale se recomandă utilizarea acelora care nu au efecte antagonice și care astfel pot bulversa mental individul.
Dozarea este foarte importantă. O aromă puternică poate transmite că produsul a fost „încărcat” pentru a rezista olfactiv mai mult. Uleiurile esențiale sunt volatile și iși pierd din aromă în timp.
A treia calitate a unei arome în săpun este aceea că trebuie să se integreze în produsul finit, să fie un tot. Nu sunt plăcute combinațiile „ nepotrivite” între culoare și aromă, de exemplu un săpun verde care miroase a trandafiri sau unul roz care miroase a scorțișoară și cafea. Acest aspect poate transmite neimplicarea celui care a creat săpunul.
În final efectele benefice sunt de fapt cele care determina achizitionarea unui produs parfumat sau „starea de bine” pe care fiecare o simte în contact cu o anumită aromă.

Uleiurile esentiale = veritabile remedii naturale
Pe langa faptul ca miros absolut imbatator, uleiurile esentiale au si efect terapeutic dovedit clinic. Ele au efecte deosebit de benefice, efecte pe care le valorifica aromaterapia; ele pot calma, stimula, energiza sau relaxa. Pot vindeca diverse afectiuni, de la o simpla durere de cap la depresie, de la insomnie la arsuri. Cu ajutorul diferitelor uleiuri esentiale folosite, un sapun natural simple se poate transforma intr-un sapun natural antibacterian, sapun antiacneic, sapun antifungic, sapun repelent de insecte, afrodiziac, sapun cu efect antiseptic, sapun care sa trateze eczeme si in general, dermatitele.
Uleiurile esentiale = un aliat al frumusetii
Efectul cosmetic al uleiurilor esentiale nu e nici el de neglijat. Se pot combina uleiurile de baza folosite in reteta de sapun cu uleiurile esentiale pentru a obtine sapun pentru ten uscat sau pentru ten gras, sapun pentru ten deshidratat sau sapun antirid (pentru ten matur). Pentru un sapun 100% natural, se folosesc numai uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale de calitate sunt foarte concentrate. Folosit in cantitate mare, sapunul nu va mirosi mai bine, in schimb poate deveni iritant pentru piele. In general , pentru fiecare 1000 gr de ulei folosit în o reteta, se folosesc între 30 – 50 de grame de ulei esential. In functie de tipul de ulei utilizat, uleiurile esentiale medii se folosesc in cantitate de 40 ml, cele puternice (menta, scortisoara, cuisoare etc), 20 ml iar in cazul uleiurilor esentiale de ctrice (portocale, lamaie, lime, grapefruit etc), 50 ml. Este nevoie de mult mai puțin anason, scortisoara, cuisoare, patchouli și mentă într-o rețeta decât lavanda, portocala dulce, grapefruit, lamaie sau musetel. Pentru a fixa mai bine mirosul uleiurilor esentiale in sapun se poate folosi caolin, amidon sau alti fixatori naturali de miros.

Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button