Close

Atentie parinti si bunici

Subluxa┼úia de cap radial┬á sau Cotul guvernantei este caracteristic─â copil─âriei (├«n general p├ón─â la 7 ani) ┼či const─â ├«n ie┼čirea capului radial din articula┼úie si const─â ├«n trac┼úiunea brusc─â a m├óinii copilului.

Anatomic, articula┼úia cotului este format─â din trei oase: humerusul (osul bra┼úului) ┼či dou─â oase ale antebra┼úului (cubitusul pe intern ┼či radiusul pe extern). Cap─âtul distal al humerusului seam─ân─â cu o palet─â articul├óndu-se prin suprafe┼úe specifice cu fiecare din cele dou─â oase: cubitusul ┼či radiusul. Cap─âtul proximal al cubitusului are form─â de ┼ča, iar cel radial (capul radiusului) de tirbu┼čon cu o por┼úiune mai ├«ngust─â sub el numit─â colul, sau g├ótul radiusului.

Paleta humeral─â se articuleaz─â ├«n jum─âtatea ei intern─â cu cubitusul realiz├ónd flexia ┼či extensia cotului. ╚Őntre capetele proximale ale cubitusului ┼či radiusului exist─â o articula┼úie care permite mi┼čcarea de r─âsucire a m├óinii cu palma ├«n jos, sau cu palma ├«n sus.Cap─âtul proximal al radiusului se articuleaz─â cu jum─âtatea extern─â a paletei humerale, contribuind de asemenea la mi┼čcarea de rasucire. Un ansamblu ligamentar asigur─â stabilitatea articular─â. Astfel: un complex ligamentar este situat pe fa┼úa intern─â a cotului, altul pe fa┼úa extern─â ┼či un inel circular este situat ├«n jurul colului capului radial.

Patogenie

Deoarece la copilul mic sistemul ligamentar nu este complet maturat, o mi┼čcare brusc─â poate duce la ie┼čirea capului radial din articula┼úie.

Aceasta poate avea loc ├«n momentul ├«n care se caut─â evitarea unei situa┼úii periculoase (ex. bonei sau guvernantei ce trage copilul de m├ón─â la trecerea str─âzii ÔÇô de aici ┼či numele dat afec┼úiunii, de cotul guvernantei), sau ├«n timpul unui joc c├ónd adultul realizeaz─â r─âsuciri ┼či rotiri ale membrelor copilului. Mecanismul de producere a luxa┼úiei capului radial.

Simptome

Caracteristic, micul pacient se va prezenta cu membrul superior lipit l├óng─â corp, cu durere, tumefac┼úie la nivelul fe┼úei anterioare a cotului ┼či imposibilitatea de a efectua flexia.

Diagnostic

Efectuarea unei radiografii de cot va exclude prezenţa unei fracturi. Această afecţiune poate apărea secundar unei violenţe asupra copilului.

Tratament

Ca orice luxa┼úie, se realizeaz─â c├ót mai repede, parcurg├ónd drumul invers celui care a determinat ie┼čirea capului radial din articula┼úie. Se prinde palma copilului cu o m├ón─â ┼či se r─âsuce┼čte ├«n sus. ╚Őn acela┼či timp se realizeaz─â cu cealalt─â m├ón─â o copresie la nivelul plicii cotului pentru a ├«mpinge capul radial la loc, combinat cu o mi┼čcare de flexie a cotului. Se aude un mic clic─âit dat de repunerea ├«n articula┼úie a capului radial. De obicei copilul ├«┼či poate relua rapid mi┼čcarea cotului. Uneori, edemul local poate fi suficient de mare, iar mi┼čcarea ├«n articula┼úie se reia dup─â c├óteva ore, sau chiar o zi.

Realizarea reducerii luxa┼úiei prin efectuarea mi┼čc─ârii de supina┼úie a cotului, combinat─â cu flexia ┼či ap─âsarea pe capul radial

Prevenţie

Pe m─âsur─â ce copilul cre┼čte ┼či ligamentele cotului se vor maturiza devenind tot mai puternice. P├ón─â atunci trebuie evitate anumite mi┼čc─âri:

  • nu ridica┼úi copilul de m├óini; de preferat prinde┼úi-l din axil─â (de sub┼úiori)
  • nu tr─âge┼úi brusc de m├óna copilului
  • nu face┼úi mi┼čc─âri de rotire, sau pendulare a copilului ┼úin├óndu-l de membrele superioare

Asa dar, aten┼úie la jocurile ce presupun rotiri de corp ├«n aer; preg─âti┼úi copilul ├«nainte, nu efectua┼úi mi┼čc─âri bru┼čte ┼či nu exagera┼úi cu men┼úinerea lor ├«n aer!

 

 

Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button