Apele florale şi beneficiile lor pentru piele

Apele florale sunt parfumate, dar mai puţin concentrate în principii active decât uleiurile esenţiale. Tonice, calmante sau astringente pentru piele, apele florale pot fi folosite ca demachiant sau tonic.  Pot fi adăugate într-o cremă sau într-o mască facială. Pot fi folosite şi în bucătărie pentru a da aromă prăjiturilor şi îngheţatei!

Există numeroase ape florale. Iată câteva exemple şi întrebuinţările lor:

APA  DE ALBASTRELE

Este apreciată pentru efectul de calmare a ochilor iritați, atenuează umflăturile și oboseala ochilor, liniștește pielea iritată. Tonifiază țesutul cutanat, este ușor astringentă și decongestionantă.

Albăstreaua este denumită popular floarea grâului, fiind întâlnită mai ales în lanurile de grâu și secară. Conține o serie de substanțe benefice pielii cum ar fi taninii, centaurina sau cianina. Hidrolatul obținut din floarea de albăstrele este ideal pentru îngrijirea ochilor obosiți după o zi de lucru sau utilizarea prelungită a calculatorului, reduce umflătura pleoapelor, liniștește ochii iritați și afectați de praf, poluare. Un hidrolat blând, util pentru calmarea pielii iritate, apreciat și pentru calitățile sale de tonifiere și împrospătare a pielii în general.

Metoda de obținere: prin distilare cu vapori de apă a florilor

Proprietățile apei de albăstrele

  • calmant pentru ochi și zona din jurul ochilor
  • decongestionant
  • ușor astringent și antiinflamator
  • tonifiant cutanat, împrospătează pielea
  • atenuează iritațiile pielii

 

Recomandări, aplicații

  • îngrijirea zonei ochilor
  • îngrijirea pielii delicate, fragile, predispuse la iritații
  • este potrivit pentru toate tipurile de ten, în special pentru cel sensibil
  • tonifierea și împrospătarea tenului matur, tern
  • calmarea pielii după expunerea la soare


Mod de utilizare în cosmetică

  • ca atare, sub formă de comprese pentru ochii iritați, obosiți
  • ca atare sau în combinație cu alte ape florale, aplicat pe ten după curățarea pielii
  • ca ingredient în prepararea cremelor pentru îngrijirea zonei ochilor
  • poate fi adăugată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se adaugă la faza apoasă
  • ca ingredient în loțiuni sau lapte demachiant
  • ca ingredient pentru prepararea compozițiilor de machiaj: mascara, tuș de pleoape
  • împreună cu argila albă sub formă de mască pentru tenul sensibil, iritat
  • ca ingredient într-o cremă sau loțiune pentru hidratarea și calmarea pielii expuse la soare
  • ca ingredient în loțiuni sau geluri de duș pentru copii și persoane cu pielea sensibilă, fragilă

Sinergii speciale

  • cu apa de trandafiri pentru tenul matur, tern
  • cu apa de mușețel pentru pielea iritată
  • cu gel de aloe vera pentru calmarea pielii expuse la soare
  • cu ulei de migdale pentru un demachiant bifazic
  • alături de alantoină și bisabolol pentru formularea unei loțiuni calmante, reparatoare

APA DE HAMAMELIS

Cunoscută pentru efectul tonic, astringent și purifiant, este o alegere potrivită pentru îngrijirea tenului mixt/gras. Favorizând microcirculația, apa de hamamelis este utilă pentru tenurile cuperozice sau pentru ameliorarea problemelor legate de insuficiențe venoase.

Hamamelisul sau „nucul vrăjitoarelor” este un arbust răspândit în pădurile din America de nord și Canada, foarte rezistent la temperaturi scăzute. Are flori ciudate sub formă de fâșii galbene înguste, ce apar împreună cu fructele toamna târziu spre iarnă. În zilele noastre o serie de remedii au la bază extract de hamamelis, recunoscut de Farmacopeea Europeană pentru aplicații în cazul insuficiențelor venoase, flebite, hemoroizi ori diverse alte afecțiuni dermatologice.

Metoda de obținere: obținută prin distilarea părților aeriene a plantei

Proprietățile apei de hamamelis

  • astringent, micșorează porii
  • purifiant, ajută la curățarea pielii și îndepărtarea impurităților
  • circulator, stimulează microcirculația și sporește fermitatea pielii
  • tonic venos, reduce senzația de picioare grele, ameliorează edemele și varicele


Recomandări, aplicații

  • este un produs benefic pentru toate tipurile de ten, în particular pentru tenul mixt/gras
  • îngrijirea și igiena tenului încărcat, congestionat sau afectat de impurități
  • îngrijirea pielii afectate de cuperoză sau pori dilatați
  • atenuarea cearcănelor și a pungilor de sub ochi
  • adjuvant în ameliorarea senzației de picioare grele, atenuarea edemelor și a stazelor venoase
  • îngrijirea membrelor inferioare și a zonelor cu deficiență circulatorie
  • pentru prepararea deodorantelor


Mod de utilizare în cosmetică

  • este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele
  • pulverizat sau repartizat pe ten sub formă de toner astringent și purifiant
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se adaugă la faza apoasă
  • ca ingredient pentru prepararea de tonere, cleansere, geluri, loțiuni și creme de față
  • combinată cu argilă verde și pudră de amla, aplicată sub formă de mască
  • ca ingredient în formularea compozițiilor pentru aplicații specifice cu rol circulator: geluri și creme emulsionate
  • ca ingredient pentru prepararea deodorantelor lichide sub formă de gel sau cremă
  • pulverizat sub braț, urmat de aplicarea stickului de piatră de alaun, în loc de deodorant

 

APA DE IMORTELE

Este recomandată pentru tenul cuperozic și cearcăne datorită proprietăților sale circulatorii, pentru pielea afectată de roșeață, acnee sau iritații datorită proprietăților sale antiinflamatorii și cicatrizante. Este recunoscută și pentru acțiunea de drenare a sistemului limfatic.

Apa de imortele se obține din imortela galbenă (helichrysul italian) care este originară în bazinul mediteranean. Crește necultivată, pe soluri aride, însorite dar și cultivată ca plantă ornamentală în grădini. Are frunzele argintii și florile de un galben ce persistă chiar și după uscare, de aici provine numele ei de imortelă (nemuritoare).
Apa de imortele este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, anti-hematom, decongestionante, de stimulare a circulației sanguine și limfatice.

Metoda de obținere: prin distilarea părților aeriene ale plantei

Proprietățile apei de imortele

  • circulator, drenant, activează microcirculația și sistemul limfatic
  • calmant și antiinflamator, reduce roșeața și iritația pielii
  • diminuează dilatația vaselor sanguine superficiale,atenuând astfel roșeața și cearcănele
  • cicatrizant, contribuie la procesul de regenerare a celulelor pielii
  • tonifiant și astringent, contribuie la revitalizarea și sporirea fermității pielii
  • estompează hematoamele


Recomandări, aplicații

  • este un produs ce aduce beneficii oricărui tip de ten
  • îngrijirea și calmarea pielii afectate de roșeață, cuperoză
  • diminuarea cearcănelor și a pungilor din zona ochilor
  • igiena și îngrijirea tenului iritabil, sensibil, alergic
  • îngrijirea tenului acneic sau afectat de cicatrici post acneice
  • calmarea și regenerarea pielii afectate de răni superficiale, eczeme, dermatite, proriazis
  • calmarea pielii după bărbierit, epilare
  • în combaterea celulitei datorită acțiunii de stimulare a circulației sanguine și limfatice
  • extremități reci, retenții de apă ale membrelor inferioare

Mod de utilizare în cosmetică

  • este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele
  • pulverizat sau aplicat cu o dischetă de bumbac pe ten, gât și decolteu, sub formă de toner
  • pulverizat pe piele după ras sau epilare
  • încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se include la faza apoasă
  • ca ingredient pentru prepararea de creme, loțiuni, tonere, cleansere, geluri pentru față
  • ca ingredient în creme și geluri specifice pentru probleme circulatorii, celulit

APA DE LAVANDA

Cu acțiune calmantă și reconfortantă, apa de lavandă se folosește pentru îngrijirea pielii sensibile, iritate, deteriorate sau afectate de soare ori de mici arsuri. Este benefică și pentru îngrijirea pielii copiilor, a tenului gras sau cu tendințe acneice. Lavanda, este cunoscută alături de proprietățile olfactive și pentru efectul calmant fizic și psihic, conține o serie de compuși care favorizează regenerarea și cicatrizarea pielii. Apa de lavandă este obținută pe parcursul distilării uleiului esențial din florile de lavandă și este folosită pentru diverse aplicații cutanate și în hidrolaterapie.

Proprietățile apei de lavandă

  • calmant și revigorant pentru piele
  • cicatrizant, facilitează repararea pielii deteriorate și regenerarea cutnată
  • curăță pielea și scalpul
  • tonic și ușor astringent
  • atenuează roșeața, arsurile solare, iritațiile


Recomandări, aplicații

  • igiena și îngrijirea oricărui tip de ten, îndeosebi a tenului gras, acneic sau cu imperfecțiuni
  • igiena și îngrijirea pielii delicate, sensibile
  • îngrijirea pielii deteriorate, afectate de iritații, urticarie sau înțepături de insecte
  • calmarea și regenerarea pielii afectate de răni și arsuri ușoare, mușcături, arsuri solare
  • calmarea pielii după ras, epilat
  • igiena și îngrijirea pielii copiilor
  • igiena și îngrijirea scalpului

Cum se folosește apa de lavandă

  • este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele sau pe scalp
  • pulverizată sau aplicată cu o dischetă pe față și gât, după curățarea pielii
  • simplu sau în combinație cu alte ape florale, aplicat pe ten ca toner
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se adaugă la faza apoasă
  • ca ingredient în prepararea de creme, loțiuni, geluri, lapte de corp
  • ca ingredient într-o mască pe bază de argilă și eventual alte ingrediente specifice
  • aplicat simplu sau în combinație cu alte ingrediente specifice, pe scalpul curat

APA DE MELISA

Este un hidrolat cu efect calmant asupra pielii iritate sau inflamate, ajută la cicatrizarea și repararea pielii, folosit în aplicații anti-aging și de tonifiere a tenului, de îngrijire a pielii sensibile, de atenuare a roșeții și mâncărimilor.

Apa de melisa, denumită și apă de roiniță (sau impropriu lămâiță), este obținută prin distilarea părților aeriene ale plantei originare din Asia Mică. Melisa este o plantă aromatică utilizată și în medicina naturistă.

Denumirea plantei provine din limba greacă, unde „melissa” înseamnă albină, deoarece albinele foloseau nectarul acesteia pentru producția de miere. Chiar și la noi, în România, planta se mai numește „iarba stupului”. 

În cosmetică, apa de melisa este interesantă pentru acțiunea de calmare a pielii iritate sau sensibile, pentru acțiunea antioxidantă și tonică asupra pielii mature sau ridate. Parfumează fin compozițiile cosmetice, cu un miros plăcut.

Proprietățile apei de melisa

  • anti-age, antirid preventiv și curativ
  • calmant al pielii, antiinflamator
  • netezește pielea
  • tonifiant cutanat
  • reparator, ușor cicatrizant
  • reduce mâncărimile și roșeața pielii


Recomandări, aplicații

  • piele matură, lipsită de tonus
  • piele sensibilă, iritată, afectată de eczeme
  • erupții cutanate, eriteme
  • tratamente antirid
  • compoziții calmante și reparatoare
  • îngrijirea pielii copiilor
  • îngrijirea pielii uscate, sensibile sau reactive
  • îngrijirea pielii după expunerea la soare

Mod de utilizare în cosmetică

  • pulverizată pe piele sau aplicată cu o dischetă
  • simplu sau în combinație cu alte ape florale pe ten, gât, decolteu, corp
  • ca ingredient în prepararea de creme, loțiunui, tonere, geluri, seruri, emulsii
  • ca ingredient pentru prepararea produselor de igienă
  • în formule pentru îngrijirea și igiena capilară
  • poate fi inclusă în formule cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale, la faza apoasă

APA DE MENTA

Împrospătează și tonifică pielea, ameliorează aspectul porilor, revitalizează tenul tern sau obosit, este răcoritor pentru piele, reduce mâncărimile. Este folosită și ca ingredient în deodorante, apă de gură sau pastă de dinți.

Apa de mentă – sau hidrolatul de mentă – este obținută prin distilarea frunzelor de mentă piperată, un soi de mentă ce este azi cultivată la scară largă atât pentru industria farmaceutică cât și cea alimentară. Există numeroase soiuri de mentă care prin efectele lor terapeutice sunt similare dar diferă prin concentrația de substanțe aromatice. Menta piperată are un miros mai înțepător și mai cald, iar efectul imediat simțit la aplicarea pe piele este unul răcoritor.

Metoda de obținere: prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene

Proprietățile apei de mentă

  • tonifiant, revigorant 
  • răcoritor
  • stimulează circulația sanguină periferică
  • reduce mâncărimile și roșeața
  • astringent
  • ușor purifiant


Recomandări, aplicații

  • îngrijirea tenului gras, cu pori dilatați sau imperfecțiuni
  • ten tern, cu aspect obosit
  • probleme circulatorii, piele slab irigată, vase dilatate
  • picioare grele
  • calmare după ras sau epilare
  • iritații cutanate, arsuri solare, mâncărimi
  • eczemă, urticarie, psoriazis
  • igiena părului și scalpului
  • igienă orală

Cum se folosește apa de mentă

  • pulverizată pe piele sau aplicată cu o dischetă
  • simplu sau în combinație cu alte ape florale
  • ca ingredient pentru prepararea de tonere, loțiuni, creme, geluri, emulsii
  • inclus în formule de igienă a pielii și părului: cleanser, șampon, gel de duș, gel de baie
  • în formule pentru calmarea pielii după expunerea la soare, epilare sau bărbierit
  • în formule deodorante
  • pentru prepararea de pastă de dinți, apă de gură

APA DE MUSETEL ROMAN

Apreciată pentru efectul calmant și antiinflamator, apa de mușețel este utilă pentru igiena și îngrijirea pielii iritate, afectate de eczemă, psoriazis sau urticarie, se folosește și pentru a reduce roșeața și a ameliora cuperoza.

Apa de mușețel este un hidrolat blând ce se poate folosi inclusiv pentru îngrijirea pielii sensibile a bebelușilor. Cu acțiune antiinflamatoare și calmantă, este benfică pentru igiena și îngrijirea pielii afectate de diverse iritații, alergii sau mici răni, reduce roșeața și contribuie la regenerarea cutanată.

Metoda de obținere: prin distilarea inflorescențelor plantei

Proprietățile apei de mușețel

  • antiinflamator, ameliorează roșeața pielii, atenuează cuperoza și iritațiile oculare
  • calmant cutanat în caz de iritații, reacții alergice ale pielii, urticarie
  • contribuie la regenerarea și repararea pielii după iritații, mici leziuni, acnee, psoriazis
  • astringent, ușor purifiant și decongestionant


Cum se folosește apa de mușețel

  • este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele
  • pulverizată sau aplicată cu o dischetă pe ten, după curățare
  • aplicată ca atare după epilat, ras, bărbierit
  • sub formă de compresă, simplă sau combinată cu apă de albăstrele, pe zona ochilor
  • combinată cu alte ape florale, aplicată pe ten, gât și decolteu
  • în amestec cu gelul de aloe vera pentru calmarea și regenerarea pielii, inclusiv după expunerea la soare
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se include la faza apoasă
  • ca ingredient pentru prepararea de geluri, cremă contur de ochi, loțiuni și creme de îngrijire a pielii sensibile, inclusiv a copiilor
  • ca ingredient pentru prepararea de cleansere, șampoane și produse de îngrijire a părului
  • combinat cu un ulei vegetal (macadamia sau migdale de pildă) pentru prepararea unui demachiant bifazic

APA DE NEROLI

Cu parfumul său sublim, apa de flori de portocal este folosită pentru regenerarea și hidratarea pielii, pentru a reda strălucirea naturală și frumusețea tenului. Este apreciată și pentru efectul liniștitor și calmant, sub formă de hidrolaterapie.

Portocalul amar are flori albe ce emană un parfum încântător, flori din care se extrage un ulei esențial foarte prețios, și din care se obține de asemenea acest hidrolat nobil, de virtuțile căreia putem beneficia în cosmetică și în hidrolaterapie deopotrivă.

Metoda de obținere: prin distilare cu vapori de apă a florilor de portocal

Proprietățile apei de neroli

  • regenerator, stimulează creșterea noilor celule
  • sporește luminozitatea și strălucirea pielii
  • catifelant și delicat pentru piele
  • calmează pielea și o împrospătează
  • sedativ și liniștitor, favorizează somnul
  • parfumează sublim preparatele cosmetice și de toaletare


Recomandări, aplicații

  • îngrijirea și igiena oricărui tip de ten, îndeosebi a tenului uscat
  • îngrijirea tenului tern, palid, lipsit de vitalitate
  • în rutina de îngrijire a tenului matur, îmbătrânit, ridat
  • îngrijirea pielii delicate, fragile, sensibile, inclusiv cea a copiilor
  • parfumarea cosmeticelor cu note florale, feminine; prepararea apelor de parfum

Mod de utilizare în cosmetică

  • este un produs ce poate fi aplicat pe piele ca atare
  • pulverizată pe față și gât, după curățarea pielii, sub formă de toner
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se include la faza apoasă
  • ca ingredient în prepararea cosmeticelor pentru îngrijirea tenului: tonere, creme, loțiuni, măști, demachiante
  • ca ingredient pentru compoziții cosmetice de îngrijire a corpului: creme, loțiuni sau lapte de corp
  • ca ingredient în loțiuni și lapte de corp pentru bebeluși și copii, cu efect calmant, liniștitor
  • ca atare sau combinat cu alte ape florale ori extracte aromatice, pentru un spray parfumant pentru corp

APA DE ROZMARIN

Este indicată pentru curățarea și îngrijirea pielii, îndeosebi a tenului mixt, gras sau cu imperfecțiuni. Cu acțiune purifiantă, ajută la debarasarea pielii de impurități, este astringentă și contribuie la echilibrarea secreției de sebum. Are efect benefic și asupra scalpului.

Apa de rozmarin este o alegere potrivită pentru curățarea și îngrijirea tenului cu tendințe acneice, a pielii cu impurități și în mod particular a tenului mixt sau gras. În îngrijirea capilară se remarcă prin acțiunea de tonifiere, de stimulare a circulației sanguine și de purificare, cu efect benefic în caz de mătreață, scalp iritat, căderea părului.

Metoda de obținere: prin distilare din ramuri

Proprietățile apei de rozmarin

  • purifiant, curăță pielea și scalpul, contribuie la îndepărtarea impurităților și la desfundarea porilor
  • tonifiant, revitalizant, astringent
  • contribuie la echilibarea al secreției de sebum
  • tonic capilar, acționează împotriva mătreții și a căderii părului


Recomandări, aplicații

  • igiena și îngrijirea tenului mixt/gras, a pielii cu impurități sau pori înfundați
  • igiena și îngrijirea tenului acneic, congestionat, problematic sau cu cu tendințe acneice
  • igiena și îngrijirea tenului tern, lipsit de vitalitate și tonus
  • igienă capilară, în special a scalpului gras, iritat sau cu mătreață


Mod de utilizare în cosmetică

  • este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele sau pe scalp
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale; în emulsii se include la faza apoasă
  • aplicată pe ten după curățare, pentru tonifiere, purificare și împrospătare
  • combinată cu alte ape florale sau gel de aloe vera, sub formă de toner
  • combinată cu argilă verde pentru o mască facială
  • ca ingredient încorporat în cleansere, creme, loțiuni și tonere
  • ca ingredient pentru prepararea de șampoane, măști, frecții sau seruri capilare
  • ca ingredient pentru prepararea deodorantelor lichide tip cremă sau gel

APA DE TEI

Un hidrolat apreciat pentru proprietățile calmante și antiinflamatoare, benefic îndeosebi pentru pielea sensibilă, iritată. Este folosit în aplicații pentru un ten mai neted, fin și cu aspect îmbunătățit, pentru îngrijirea scalpului iritat, înfrumusețarea părului.

Teiul din familia tiliacee are multe specii răspândite și majoritatea sunt recunoscute pentru calitățile terapeutice, medicinale și cosmetice. Florile de tei sunt utilizate de mii de ani și ne încântă în fiecare vară cu parfumul lor dulce și delicat. Apa florală conține elemente prețioase și aduce beneficii pentru îngrijirea pielii și părului.

Metoda de obținere: prin distilarea cu vapori de apă a ramurilor cu fructe și frunze

Proprietățile apei de tei

  • calmant pentru piele și scalp, ușor antiinflamator
  • aduce pielii un plus de strălucire și luminozitate
  • reduce roșeața și sporește confortul pielii
  • conferă un luciu natural părului
  • foarte delicat, blând cu pielea


Recomandări, aplicații

  • este potrivită pentru toate tipurile de ten
  • benefică în special pentru tenul uscat, matur, tern, cu aspect devitalizat
  • îngrijirea pielii sensibile, delicate
  • piele uscată, deteriorată
  • piele afectată de iritații, eczeme
  • îngrijirea părului, scalp sensibil și iritat
  • îngrijirea pielii copiilor

Mod de utilizare în cosmetică

  • pulverizată pe piele sau aplicată cu o dischetă
  • simplu sau în combinație cu alte ape florale pe ten, gât, decolteu, corp, păr
  • ca ingredient în prepararea de creme, loțiunui, tonere, geluri, seruri, emulsii
  • ca ingredient pentru prepararea produselor de igienă
  • în formule pentru îngrijirea și igiena capilară
  • poate fi inclusă în formule cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale, la faza apoasă

 

 

APA DE TRANDAFIR DE DAMASC

 Cu un parfum armonios atât de îndrăgit, apa de trandafiri este apreciată pentru efectul astringent și revigorant asupra tenului, ameliorează semnele îmbătrânirii cutanate, conferă finețe pielii și redce roșeața.e Trandafiri de Damasc

Trandafirul de Damasc, arbustul cu flori mari de un roz caracteristic, este nativ în Siria dar azi este cultivat preponderent în Bulgaria, Maroc și Turcia pentru extracția uleiului esențial atât de prețios și nobil. Pentru a obține 1 kg de ulei esențial sunt folosite cca. 4 tone de petale. În urma distilării uleiului esențial rezultă și un hidrolat cu aromă intensă și proprietăți benefice pentru piele și simțuri: apa de trandafiri.

Parfumul îmbietor precum și remarcabilele proprietăți anti-îmbătrânire fac din apa de trandafiri un produs de nelipsit din colecția de îngrijire a oricărei femei de azi.

Metoda de obținere: obținută prin distilarea petalelor

Proprietățile apei de trandafiri

  • tonifiant, revigorant, potrivit pentru toate tipurile de ten
  • astringent, înviorător
  • antirid, combate semnele de îmbătrânire și contribuie la regenerarea pielii
  • atenuează roșeața și catifelează pielea
  • împrospătează tenul obosit, lipsit de vitalitate
  • parfumant delicat


Recomandări, aplicații

  • este de folos oricărui tip de ten
  • este benefic în special pentru tenul matur
  • atenuarea roșeții și a cuperozei
  • îngrijirea pielii ridate, lipsite de fermitate, obosite

Mod de utilizare în cosmetică

  • este un produs ce se poate aplica pe piele ca atare, sub formă de toner
  • după curățarea pielii se poate aplica prin pulverizare sau cu o dischetă de bumbac, pe ten, gât și decolteu
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale
  • ca ingredient pentru formularea de creme, loțiuni, tonere, măști
  • amestecată cu argilă, aplicată pe ten sub formă de mască
  • poate fi inclusă în felurite preparate cosmetice pentru a le conferi un parfum subtil, delicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.