12 proprietati ale cuisoarelor

Cuişoarele, cele mai cunoscute mirodenii de toata lumea, sunt de fapt bobocii florilor roz ai arborelui de cuişoare, Eugenia caryophyllus. Acesti boboci sunt culeşi manual atunci când au culoarea roz şi aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru iar apoi sunt usucati până capătă culoarea maro. Cuişoarele au un gust picant şi dulce în acelaşi timp, foarte aromat, ducand cu gandul la climatul tropical în care cresc.

Cuişoarele sunt originare din Insulele Moluce,Indonezia, cunoscute şi ca Insulele Mirodeniilor. Cuişoarele au fost folosite în Asia de peste 2000 de ani. Datorită gustului lor dulce şi foarte aromat, cuişoarele erau folosite pe la 200 inainte de Hristos de către curtenii chinezi pentru a avea o respiraţie proaspătă atunci când se adresau împăratui, pentru a nu-l ofensa, altfel putand fi chiar decapitati. Negustorii arabi au adus cuişoarele în Europa în jurul secolului 4, insa au început să fie folosite pe scară largă abia în Evul Mediu, când au început să fie apreciate pentru aroma lor picantă, care servea la mascarea gustului alimentelor prost conservate,o problema frecventa in acele timpuri cand nu existau frigidere. Desi multe secole cuişoarele au fost cultivate exclusiv în Indonezia, în zilele noastre regiunea care este lider în producţia de cuişoare este Zanzibarul, in Africa de Est. Acum ele mai sunt cultivate şi în Indiile de Vest, Sri Lanka, Madagascar, India, Pemba şi Brazilia.

Beneficiile cuisoarelor pentru sănătate

În medicina cuişoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic şi analgezic.
Sunt bogate în antioxidanţi şi sunt o excelentă sursă de mangan, de acizi graşi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu şi fibre.
Cuişoarele conţin o cantitate importantă dintr-un compus activ numit eugenol, care a făcut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicităţii produse de poluanţii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamaţiilor articulaţiilor.

Cele mai importante beneficii ale cuişoarelor pentru sănătatea organismului.

Cuisoarele reduc inflamaţiile

Eugenolul, principalul component al cuişoarelor, este un volatil cu proprietăţi antiinflamatoare. În studiile efectuate pe animale s-a demonstrat că adăugarea extractului de cuişoare în dietă aduce beneficii semnificative, reducând simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cuişoarele conţin, de asemenea, flavonoizi precum camferol şi ramnetin, care contribuie şi ei la proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante.
Uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj pentru durerile musculare, sau în cataplasme sau băi calde pentru artrită sau reumatism.

Folositi cuisoarele pentru a ameliora durerile dentare

Eugenolul extras din cuişoare este folosit în stomatologie deoarece eugenolul şi alte componente ale cuişoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au uşor efect anestezic, dar reprezintă şi un agent antibacterian.
Puteţi ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care puneţi ulei de cuişoare. Un beneficiu suplimentar este acela că uleiul de cuişoare va trata infecţiile dentare. Dacă nu aveţi la îndemână ulei de cuişoare, puteţi mesteca câteva cuişoare întregi.

Cuisoarele reduc greaţa şi stările de vomă

Cuişoarele şi uleiul de cuişoare pot reduce greaţa. Ele reprezintă un bun remediu pentru stările greaţa de dimineaţă din timpul sarcinii. Luaţi 10 cuişoare şi amestecaţi-le cu pastă de tamarin sau cu zahăr din trestie de zahăr şi amestecaţi cu apă. Beţi din această soluţie de două ori pe zi.

Uleiul de cuisoare tratează afecţiunile pielii

Uleiul de cuişoare poate fi înţepător şi poate ustura. De aceea, cel mai bine este să îl aplicaţi pe vânătăi şi zgârieturi în amestec cu ulei de măsline.
Uleiul de cuişoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscată. Este eficient şi pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosită.

Cuisoarele, aliat în tratarea răcelilor şi infecţiilor respiratorii

Răceala şi tusea pot fi tratate cu ajutorul cuişoarelor, dar ele pot preveni şi gripa. Cuişoarele sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile în gât şi luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor. Pentru toate acestea puteţi prepara o băutură caldă cu ajutorul a 10 picături de ulei de cuişoare pe care le adăugaţi într-o cană cu apa caldă, la care puteţi adăuga şi miere. Consumaţi această băutură de două, trei ori pe zi. Dacă nu aveţi ulei, puteţi prepara un decoct din cuişoare.
O altă afecţiune care poate fi combătută cu ajutorul cuişoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie să trageţi pe fiecare nară, cu ajutorul unui pai de mărime adecvată, pulbere din cuişoare.

Cuisoarele improspătează respiraţia

Respiraţia urât mirositoare poate fi ameliorată cu ajutorul cuişoarelor. Aceste lucru era cunoscut încă de acum 2000 de ani. Pentru aceasta puteţi include cuişoarele ca şi condimente în mâncăruri, le puteţi folosi la prepararea unor băuturi, în ceaiuri, sau pur si simplu le puteţi mesteca atunci când simţiţi nevoia. Extractul de cuişoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau în apele de gură.

Consumul de cuisoare imbunătăţeşte digestia

Cuişoarele ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorând astfel stările de vomă, diareea, balonările, sau durerile de stomac. Atenţie, însă, uleiul de cuişoare este puternic şi poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca în aceste cazuri să le consumaţi sub formă de decoct. Decoctul este şi un ajutor de nădejde şi în combaterea flatulenţei şi a indigestiei.
Tot la nivelul tractului gastro-inetstinal cuişoarele au şi un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali).

Cuisoarele au puteri afrodisiace

Cuişoarele sunt şi un afrodiziac prin efectul său de relaxare şi de îndepărtare a oboselii. Ele pot ajuta bărbaţii, prevenind ejacularea prematură.

Cuisoarele combat stresul

Aroma cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de stres. Amestecaţi cuişoarele cu busuioc, mentă şi cardamom şi preparaţi un ceai cu acest amestec. Este cel mai bun remediu pentru îndepărtarea stresului.
Pentru îndepărtarea stresului se poate folosi şi uleiul de cuişoare în aromoterapie.

Ajutor in lupta cu Diabetul

Sunt studii care au demonstrat că eugenolul din cuisoare poate reduce concentraţia de glucide din sânge la diabetici.

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indică cuişoarele ca fiind un potenţial remediu împotriva cancerului pulmonar.
Un studiu din 2006, realizat pe şoareci expuşi la substanţe carcinogene, a demonstrat că cuişoarele pot reduce apariţia cancerului pulmonar. Însă nu se ştie încă dacă cuişoarele pot avea acelaşi efect şi asupra oamenilor. Totuşi, rezultatele sunt promiţătoare, iar studiile de laborator arată că în cuişoare sunt compuşi cu activitate anticanceroasă.

Selecţia şi depozitarea cuisoarelor

Cuişoarele se pot găsi în comerţ pe tot parcursul anului. Cuişoarele de calitate sunt acelea care atunci când sunt strivite între degete eliberează o aromă dulce, aroma dată de uleiurile volatile. Este de preferat să cumpăraţi cuişoare întregi în locul pulberii de cuişoare, deoarece aceasta se degradează uşor şi îşi pot pierde din proprietăţi.
Cuişoarele întregi pot fi depozitate în locuri răcoroase, la întuneric, în recipiente bine închise, păstrându-se astfel timp de mai multe luni. Ele pot fi măcinate cu ajutorul unei râşniţe, atunci când aveţi nevoie de pulbere. Pulberea de cuişoare măcinate trebuie depozitată în frigider, în recipiente închise etanş şi trebuie folosită cât mai repede posibil, deoarece îşi pierde atât savoarea, cât şi proprietăţile.
O modalitate de a selecta cuişoarele de bună calitate este să le puneţi într-un vas cu apă. Cele de bună calitate vor pluti în poziţie verticală. Cele care sunt vechi se vor lăsa la fund sau vor pluti în poziţie orizontală.

Sfaturi pentru prepararea cuişoarelor

Preparaţi uleiul de cuişoare acasă
Uleiul de cuişoare este uşor de preparat acasă. Adăugaţi la 1/8 de cană de cuişoare întregi la o jumătate de cană de ulei vegetal. Lăsaţi să stea peste noapte, sau cel mult 24 de ore. Strecuraţi şi puteţi folosi uleiul.

Prepararea ceaiului de cuisoare

Pentru prepararea unei căni cu ceai de cuişoare luaţi o jumătate de linguriţă de cuişoare, adăugaţi o cană de apă şi fierbeţi la foc mic timp de aproximativ 10 minute, într-un vas acoperit, pentru a nu se pierde uleiurile volatile.Preparat astfel, ceaiul de cuisoare va avea o savoare si o aroma incantatoare.

Utilizări culinare ale cuisoarelor

Deoarece cuişoarele au un gust foarte intens, în special atunci când sunt măcinate, trebuie să fiţi precauţi în privinţa cantităţii adăugate în diverse preparate, pentru a nu acoperi celelalte arome. Pentru a păstra aroma şi gustul intacte, este bine să râşniţi cuişoarele chiar înainte de a găti şi să adăugaţi pulberea în ultima etapă a reţetei. Acest lucru este recomandat, deoarece prin gătire se evaporă uleiurile esenţiale.

Precauţii in utilizarea cuisoarelor

Consumarea unor preparate pregătite cu o cantitate mare de cuişoare poate cauza iritaţii gastro-intestinale, sau afectarea sistemului nervos central. Reţetele preparate cu acest condiment trebuie evitate de persoanele care suferă de ulcere stomacale, colită ulcerativă sau diverticulită.
Consumul de cuişoare trebuie evitat în timpul sarcinii. Cuişoarele pot fi consumate atunci când sunt adăugate sub formă de condiment în diferite preparate, nu trebuie consumat în doze medicinale de către femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece nu sunt date suficiente referitoare la siguranţa folosirii în doze mari.
Uleiul de cuişoare este foarte puternic şi trebuie folosit cu precauţie deoarece poate irita pielea. Uleiul trebuie evitat în sarcină, chiar şi pentru uz extern.
Nu folosiţi uleiul esenţial de cuisoare pentru baie, deoarece poate irita membranele mucoaselor.
Nu este indicată administrarea internă a uleiului de cuişoare la copii, deoarece poate provoca reacţii adverse se vere precum convulsii, afectarea ficatului, dezechilibru de lichide.
Tulburări de coagulare: Eugenolul conţinut de cuişoare încetineşte coagularea sângelui. De aceea, cuişoarele trebuie consumate cu precauţie de către persoanele cu deficienţe de coagulare.
In chirurgie: Deoarece cuişoarele pot încetini coagularea sângelui, el nu mai trebuie consumate cu cel puţin două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Sursa: http://www.frunza-verde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *