Tehnica Rejuvance este o metoda holistica, manuala, complet naturala de tratament facial, ce se bazeaza pe principiile fiziologice ale corpului. Nu se folosesc seruri, creme sau electricitate. Este o “atingere” delicata care reintinereste si improspateaza fata, conferind simultan si o relaxare totala a corpului, o stare de euforie asociata cu starea de bine. Rejuvance este o tehnica holistica pentru ca se adreseaza atat corpului, cat si mintii si sufletului. Tehnica Rejuvance nu face rau unei persoane sanatoase si va avea intotdeauna efect estetic care depinde de varsta clientului, de calitatea pielii, adancimea ridurilor si constitutia personala a acestuia. Efectele Tehnicii Rejuvance la nivel fizic pot fi comparate cu cele ale unei operatii de lifting facial, insa fara riscurile si efectele secundare ce pot decurge din astfel de interventii.
Cum functioneaza?
Rejuvance lucreaza pe trei nivele principale:
- Tesut conjunctiv
- Muschi
- Meridiane energetice
Tesutul conjunctiv se gaseste peste tot in corp – este cel care inconjoara totul, muschi artere, oase si organe. In plus, este foarte fin, spre deosebire de fascii sau tendoane, care sunt formate din tesut conjunctiv mai dens. Este o structura unica, ce sustine toate organele, oasele si muschii, ca o retea.
Tesutul conjunctiv are trei componente majore: colagen, elastina si substanta gelatinoasa intercelulara, care este ca un fluid. Cele doua tipuri de fibre confera elasticitate pielii si o mentin neteda si ferma.
Prin aplicarea tehnicii de relaxare a tesutului conjunctiv, acesta devine mai elastic, se stimuleaza imbunatatirea circulatiei singelui, celulele sunt mai bine oxigenate si hidratate din interior spre exterior. De asemenea, se incurajaza eliminarea toxinelor prin limfa iar ridurile sunt netezite.
Muschii fetei, ca toti ceilalti muschi, lucreaza constant, fie activ, fie pasiv. Acestia sunt in permanenta legatura cu creierul, prin sistemul nervos, in special parasimpatic. In cazuri de anxietate, stres sau frica, muschii se incordeaza si toate aceste experiente se oglindesc pe fata. Emotiile care se pot citi pe fata, fara cuvinte, sunt mania, tristetea, frica, anxietatea, etc. Uneori ne ascundem atat de bine sentimentele, ca fata noastra devine ca o masca.
Orice gand, constient sau subconstient, influenteaza muschii fetei. Toate gandurile asociate sentimentelor si emotiilor sunt probabil ante-ganduri . De cele mai multe ori muschii devin incordati, nu se oxigeneaza suficient si nu elimina toxinele. Isi pierd astfel elasticitatea si sub actiunea gravitatiei, sunt trasi in jos. Lucrand pe tesutul conjunctiv ce inconjoara muschii, creem acestora spatiul necesar. Cand aplicam tehnica de eliminare a tensiunii musculare, muschii se relaxeaza, isi recapata flexibilitatea si tonusul.
Expresia fetei devine mai relaxata si mai invigorata. Ne este mai usor sa zambim.
Meridiane Energetice
In Medicina Traditionala Chineza (T.C.M.), ce a evoluat in ultimii 3000 de ani, este descris un sistem de meridiane, sau canale, prin care energia strabate intregul corp. Aceste canale formeaza o retea, sau mai poetic vorbind, o increngatura de rauri, prin care energia curge ca apa. Uneori raurile se revarsa, alteori debitul este constant iar alteori raurile seaca. Raurile se intalnesc uneori cu paraie. Aceste canale nu sunt vizibile, ca arterele sau nervii, dar un acupuncturist sau un practicant de Shiatsu poate simti calitatea, frecventa si fluxul de energie al meridianelor, cu ajutorul degetelor. Exista si dispozitive cu care se pot masura meridianele energetice. Aceste canale de energie sunt asociate cu organele interne si functiile acestora. Pe fiecare meridian exista puncte (de acupunctura), care pot influenta fluxul de energie cand sunt activate cu ace sau cu degetele. Fiecare canal energetic are muschi indicatori, care sunt asociati functiei respective.
Trupul si mintea nu sunt separate, de aceea prin actiunea asupra corpului este influentata si mintea si vice-versa.
Conform teoriei T.C.M., fiecare meridian are legatura nu doar cu functionarea corecta a corpului, ci si cu sentimentele asociate. De exemplu, meridianul ficatului este asociat cu vointa si cu frica.
O alta functie importanta este echilibrarea proportiei de apa si aminoacizi din corp. Meridianele conecteaza interiorul cu exteriorul corpului si se afla imediat sub piele, in tesutul conjunctiv si adesea de-a lungul muschilor.
Punctele aflate pe fiecare meridian reprezinta portile prin care putem avea acces la canalul respectiv. Pe o plansa de acupunctura se pot observa cat de multe meridiane isi au traseul pe fata, cap, gat, umeri si piept.
Tehnica Rejuvance lucreaza de aceea nu doar pe tesutul conjunctiv si pe muschi, dar si pe meridianele energetice, avand efect si asupra mintii si a sufletului.
Expresiile fetei
Fata este principalul organ de expresie al emotiilor. Daca vrem sa stim cum se simte cineva, e suficient sa-i privim fata.
Nu exista nici un gand sau sentiment care sa nu afecteze muschii, prin activitatea creierului si a sistemului nervos. Orice trauma psihica sau tensiune sunt reflectate in muschii fetei. Expresia fetei reflecta cum ne simtim. Cand ne amintim experiente negative din trecut si ne imaginam ca s-ar putea repeta in viitor, stimulam inconstient musculatura si readucem pe fata aceeasi expresie negativa. Chiar si reprimarea sentimentelor, cand nu dorim ca ceilalti sa stie cum ne simtim, lasa urme prin rigiditatea in spatele careia ne ascundem, ca o masca. Una dintre cele mai obisnuite expresii este ,,zambetul inghetat”, prin care aratam celor din jur ca totul in viata noastra este minunat, chiar daca lucrurile nu stau tocmai asa. Unele persoane au o expresie obisnuita a fetei, altele au doua sau trei.
O expresie constanta a fetei se poate pastra doar in conditii de tensiune si incordare
musculatura. Stresul, furia, durerea persistenta, anxietatea, frica si tristetea pot lasa cicatrici definitive pe fata, formand liniile si ridurile. Cu timpul ne obisnuim atat de mult cu tensiunea existenta in muschi, ca nici nu o mai percepem.
Fiziologia imbatranirii
Pielea este compusa din doua elemente principale: epiderma si derma. Stratul mai profund, derma, este campus in special din tesut conjunctiv. Ca sa intelegem ce se intampla cu pielea de-a lungul anilor, trebuie sa examinam mai in detaliu acest element (vezi capitolul ,,Structura pielii”). Tesutul conjunctiv confera protectie si suport si ocupa o mare parte din corpul nostru. Privit la microscop, tesutul conjunctiv al dermei arata ca o increngatura de fibre. Miezul este format din fibre de colagen, extrem de durabile si flexibile. Colagenul este o proteina ce se gaseste in cantitate mare in corp si reprezinta aproximativ 70% din tesutul conjunctiv. Fibrele de colagen sunt foarte rezistente la presiune si intindere, conferind flexibilitate tesutului.
De-a lungul fibrelor de colagen se gasesc fibre mai subtiri, elastice, compuse din elastina, o substanta ce mareste durabilitatea si elasticitatea tesutului conjunctiv. Acestea sunt mai mici decat fibrele de colagen si reprezinta aproximativ 5% din tesutul conjunctiv. Ele se pot intinde pana la 150% din lungimea lor, fara sa se rupa, deaceea pielea nu se rupe atunci cand o persoana se ingrasa, sau pe perioada sarcinii. Aceste doua structuri de fibre confera elasticitate pielii, mentinand-o proaspata si ferma.
Manunchiurile de fibre de colagen si elastina difera ca orientare in diferitele parti ale corpului. Pentru a le observa orientarea, ciupiti pielea si observati in ce directie se formeaza ridurile. Dupa o anumita varsta, ridurile devin permanente. O truma asupra pielii, paralela cu fibrele de colagen, se poate vindeca lasand o cicatrice foarte mica, dar o trauma ce taie transversal aceste fibre va lasa o cicatrice urata.
Desi pielea imbatraneste intr-un ritm constant, simptomele sunt mai vizibile dupa varsta de 40 de ani. Acest lucru se intampla din mai multe motive. Cand suntem tineri, fibrele de colagen si elastina sunt foarte puternice si flexibile, dar de-a lungul anilor aceste calitati se reduc. In timp, celulele care produc colagen si elastina incep sa se atrofieze, ducand la reducerea numarului de fibre. Cele care raman se pot rupe, iar altele vor forma cute ce altereaza forma structurii. Astfel, fluxul fluidului la nivelul dermei nu mai are o circulatie corespunzatoare, elasticitatea se reduce iar fibrele nu se mai misca sau nu se mai intind liber, urmand muschii faciali.
In situatii normale, fibrele de elastina intinse isi revin la forma initiala imediat, pastrand aspectul vibrant al pielii. De-a lungul anilor insa, ele isi pierd elasticitatea, ducand la aspectul de piele care atarna. Miscarile muschilor care actioneaza cand radem sau ne incruntam, ani la randul, se reflecta pe piele sub forma de linii si riduri, in special pe frunte, in jurul gurii si al ochilor.
O alta cauza a imbatranirii pielii fetei este marirea vascozitatii substantei intercelulare. Lantul molecular din care aceasta este formata se regrupeaza, reducand si mai mult elasticitatea pielii. In plus, pot apare aderente intre tesutul conjunctiv din derma si fasciile ce inconjoara muschii si oasele. Fata va arata suferinda si deshidratata. Cu timpul, apar si alte aspecte: stratul gras subcutanat se reduce, muschii se micsoreaza iar in absenta hidratarii pielii, aceasta va arata uscata si flasca. Nici celulele moarte nu mai sunt inlocuite cu regularitate, iar suprafata pielii devine neregulata.
Tehnica Rejuvance mobilizeaza mecanismele proprii corpului de descongestionare si aproape imediat, se restabileste flxul corect al substantei intercelulare, restaurand vitalitatea si mobilitatea fetei.