Fructe alcaline:
- Banana
- Lamaie
- Cirese
- Citrice de orice fel
- Pepene
- Mar
- Caise
- Piersici
- Avocado
- Mango
- Nectarine
- Struguri
- Fructe de padure
- Nuci;
- Migdale;
- Castane;
- Caju si alte fructe oleaginoase;
- Pepene galben si pepene rosu;. Dieta alcalina nu este utilizata doar in dorinta de a elimina surplusul de kilorgrame, ci reprezinta si un tratament pentru multiple afectiuni (dietoterapie cu alimente alcaline), fiind totodata implicata si in preventie.
Legume alcaline
- Varza
- Brocoli
- Conopida
- Vinete
- Castravete
- Ceapa
- Dovlecel
- Ciuperci
- Gulie
- Mazare
- Morcov
- Ridichi
- Usturoi
- Salata verde
- Urzici
- Spanac
- Telina
Condimente alcaline:
- Marar
- Patrunjel;
- Flori comestibile;
- Pastrarnac;
- Boabe de mustar;
- Sare de mare
- Ardei iute;
- Ginger;
- Ghimbir;
- cimbru;
- busuioc;
- dafin;
- bicarbonat de bucatarie;
Cereale integrale:
- Grau;
- Ovaz;
- Secara;
- Lucerna;
- Orz.
Alte alimente alcaline:
- Carne de pui;
- Lactate;
- Branzeturi;
- Alge de mare;
- Fructe de mare;
- Spirulina;
- Ceaiuri de plante neindulcite;
- Uleiuri extravirgine;
- Probiotice;
Alimente indicate a fi consumate cu moderatie, fiind mai acide:
- Oua;
- Carne de peste
- Carne de porc;
- Carne de vita;
- Carne de vanat;
- Lapte de soia;
- Nuca de cocos;
- Porumb si malai;
- Grapefruit;
- Cartofi;
- Fructe uscate;
- Alimente dulci;
- orez
- capsuni
- rosii
- mezeluri;
- struguri;
- prune uscate;
- Otet.
Este indicat sa evitati preparatele prajite, fainoasele din faina alba (paine alba, paste) si cele care contin mult zahar. Vegetalele sunt indicate a fi consumate crude, in stare proaspata, acolo unde este posibil
Consumul de apa in dieta alcalina
In dieta alcalina se recomanda sa consumati apa in proportie de 80% din lichidele zilnice. Apa trebuie sa fie la un pH cat mai mare pana in 9,5.
Exercitiile fizice in dieta alcalina
Alaturi de consumul alimentelor alcaline sunt indicate si exercitiile fizice, pentru ca sportul ajuta in eliminarea produsilor de metabolism acizi, in reducerea stresului oxidativ si in cresterea alcalinitatii sanguine.