Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, recomandandu-se folosirea lor diluate in ulei purtator, precum uleiurile vegetale de cocos, de migdale, argan sau jojoba.
Folosirea uleiurilor vegetale pentru par poate sa faca minuni pentru acesta. De obicei se maseasa scalpul si parul pe toata lungimea lui cu un ulei vegetal si se lasa sa actioneze cel putin o ora.
Se poate acoperi capul cu o boneta de dus pentru a mentine caldura inauntru sau se acopera cu un prosop si se lasa sa actioneze timp de 30 minute. Se spala cu sampon si se aplica apoi balsamul. Procedeul se efectueaza de 2 ori pe saptamana, iar rezultatele se pot observa in cel mult 4 saptamani.
Parul absoarbe nutrientii mult mai bine intr-un mediu cald. De asemenea, el poate creste mult mai repede vara. Uleiul vegetal se poate incalzi inainte de a-l pune pe par pentru rezultate si mai rapide.
Parul se spala cu un sampon obisnuit pana cand apare senzatia ca „scartaie” de curat. Parul se samponeaza chiar si de 3 – 4 ori daca e necesar, pentru a ne asigura ca tot uleiul vegetal a fost inlaturat de pe par si scalp. Parul va fi foarte usor de pieptanat, va straluci in mod natural, va avea ceva mai mult volum si se va coafa mult mai usor.
Cu alte cuvinte, chiar daca aveti par normal, chiar si de doua ori pe luna daca aplicati acest tratament, veti avea un par incredibil de frumos. Il puteti aplica si saptamanal bineinteles.
Se amesteca 12 – 15 picaturi de ulei esential in 30 ml (doua linguri) de ulei vegetal si se aplica ca si masca pe scalp si par.
Se pot adauga pur si simplu, intre 20 si 30 de picaturi de ulei esential in 90 de ml de sampon sau balsam obisnuit. Se lasa samponul sa actioneze cateva minute bune inainte de a-l clati. La fel de bine, se pot folosi ambele metode.
Atunci cand e ud, parul se poate intinde cu 30% mai mult decat lungimea lui initiala, de aceea pare mai lung atunci cand se spala.
Aromoterapia pentru cresterea paruluiSe amesteca 4 uleiuri esentiale minunate pentru parul (cimbru – 2 picaturi, lemn de cedru – 2 picaturi, lavanda – 3 picaturi si rozmarin – 3 picaturi), cu 20 ml de ulei de jojoba si ulei din seminte de struguri (o lingurita), intr-un recipient mic din sticla.
Mixtura magica se aplica pe scalp, masand pielea capului circa 2 minute, apoi varfurile. Se lasa cat mai mult sa actioneze, inainte de a spala parul.
Produsele cosmetice impotriva caderii parului se pot imbogati cu uleuri esentiale:
100 ml de sampon se amesteca cu 15 picaturi de ulei de jojoba, 8 picaturi de ulei esential din seminte de morcov, 7 picaturi de ulei esential de rozmarin, 7 picaturi de ulei esential de lavanda, 2 picaturi de ulei de hamei, 2 picaturi de ulei de arbore de ceai. Se agita bine flaconul si se pastreaza etans. Se foloseste ca un sampon obisnuit
Masca importriva caderii parului: 20 ml de ulei din seminte de struguri, 3 picaturi de ulei de rozmarin, 4 picaturi de ulei de chiparos, 2 picaturi de ulei de citronela, 2 picaturi de ulei de ienupar. Amestecul se frictioneaza pe pielea scalpului si se lasa sa actioneze 1-2 ore, dupa care se spala cu sampon.
Aromoterapia pentru hranirea parului
Este nevoie de rozmarin proaspat, salvie si coada calului (cam un sfert de cana din fiecare), de 250 ml de ulei de jojoba, 2 borcane din sticla si de o sita. Se pun ierburile intr-un borcan, se toarna uleiul de jojoba peste ele si se lasa la macerat 2-3 saptamani. Apoi se strecoara mixtura in al doilea pahar si se foloseste ca masca de par hranitoare si revigoranta, inainte de spalare.
Aromoterapia pentru descurcarea parului
Se amesteca ulei esential de musetel, lavanda si trandafir (o lingurita din fiecare), cu apa distilata si 1/2 cana de balsam de par, intr-o sticla cu pulverizator.
Se va obtine un spray natural pentru descurcarea parului, care se poate folosi dupa fiecare spalare, pe parul ud.
Aromoterapia pentru combaterea matretii
Anumite uleiuri esentiale s-au dovedit extrem de eficiente pentru combaterea matretii. Astfel, se amesteca intr-o sticla cate 4 picaturi de ulei de ylang-ylang, lemn de cedru, arbore de ceai, rozmarin si patchouli, cu 60 ml de ulei de jojoba.
Inainte de spalatul pe cap, se maseaza scalpul cu aceasta mixtura minimum 2-3 minute. Diferenta se va vedea imediat!
Impotriva seboreei grase se utilizeaza uleiurile esentiale de bergamota, arbore de ceai, eucalipt, lavanda, muscata, rozmarin.
Metodele de utilizare sunt aplicatii pe scalp si pielea capului, masaj al pielii capului, pieptanat, clatire si diverse masti.
Masaj: 3 picaturi de ulei esential selectat la 5 ml ulei de baza. Se maseaza pielea capului.
Pieptanat: se aplica uniform cateva picaturi de ulei esential selectionat pe pieptene dupa care se trece pieptenele prin par.
Clatire: 3 picaturi de ulei esential recomandat la 5 ml de suc de lamaie, se adauga apa si se clateste parul dupa spalare.
Aplicatii: – exemple de masti pentru par:
- cate 2 picturi de ulei de lavanda, de eucalipt si de muscata la 10 ml de ulei de jojoba. Se aplica pe pielea capului pentru 15 – 20 de minute sau chiar mai mult, se inveleste capul cu un prosop, astfel incat sa stea la cald. Apoi se spala cu sampon.
- cate 2 picaturi de ulei de muscata, de rozmarin, de lavanda, o picatura de ulei de arbore de ceai la 15 ml ulei de baza (jojoba, macadamia, cocos). Se aplica pe pielea capului pentru 15-20 de minute sau chiar mai mult, se inveleste capul cu un prosop sa stea la cald si apoi se spala cu sampon
Impotriva seboreei uscate se folosesc uleiuri esentiale din arbore de ceai, dafin, chiparos, lavanda. lamaie, muscata, rozmarin, santal, ylang-ylang.
Aplicatii: – exemple de masti pentru par:
- cate 2 picaturi de ulei de lavanda, de patchouli si de arbore de ceai la 10 ml de ulei de jojoba. Se aplica pe pielea capului pentru 15 – 20 de minute sau chiar mai mult, se inveleste capul cu un prosop, astfel incat sa stea la cald. Apoi se spala cu sampon.
- 3 picaturi de ulei de lavanda, 2 picaturi de ulei de muscata la 15 ml ulei de baza (jojoba, macadamia, cocos). Se aplica pe pielea capului pentru 15-20 de minute sau chiar mai mult, se inveleste capul cu un prosop sa stea la cald si apoi se spala cu sampon
Aromoterapia pentru indepartarea parazitilor
Iata un tratament extrem de util impotriva parazitilor scalpului, sigur de folosit la orice varsta. Amestecul urmator nu doar ca omoara paduchii si ouale acestora, ci ii si tine departe pe termen lung. Intr-o sticla de 50 de ml se combina cate 10 picaturi de ulei esential de menta, lavanda, eucalipt, rozmarin si arbore de ceai, cu aceeasi cantitate de ulei de jojoba/migdale/masline. Se adauga amestecul in apa cu care ne clatim dupa samponare si scapam astfel de paraziti, ajutandu-ne totodata parul si scalpul sa radieze de sanatate.
Aromoterapia pentru parul uscat
In cazul parului foarte uscat, deteriorat, tern si lipsit de stralucire, se foloseste o masca din ulei esential de muscata, patchouli si lemn de santal (cate o picatura), la care se adauga 2 linguri de ulei de jojoba. Se maseaza scalpul cu aceasta mixtura si parul se acopera cu un prosop cald. Dupa 20 de minute parul se poate spala in mod normal.
Aromoterapia pentru hidratare si protectie
Pentru un balsamul de par se vor amesteca un sfert de cana de gel din aloe vera cu sucul de la o jumatate de lamaie si 3 picaturi din uleiul esential preferat:
– patchouli, rozmarin sau menta
– par gras
– trandafir sau lavanda
– par fin si scalp iritabil
– salvie sau musetel
– par normal
Add Comment