Close

Urm─âtoarele uleiuri sunt aranjate ├«n concordan┼ú─â cu chakrele. Sunt ni┼čte ├«ndrum─âri, cu rol pur orientativ. Se poate folosi orice fel de ulei esen┼úial pe oricare por┼úiune a corpului, av├ónd grij─â s─â se respecte precau┼úiile recomandate anterior.

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Prima chakr─â. Aromele care au ├«n mod special propriet─â┼úi afrodiziace sunt asociate cu prima ┼či a doua chakr─â. Pentru activarea primei chakre, se recomanda mirosurile de musc, iar pentru cea de-a doua chakr─â, aromele mai subtile. Tot pentru prima chakr─â, se utilizeaza uleiuri care ofer─â un sentiment de stabilitate ┼či de conexiune cu p─âm├óntul.

┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áPatchouli este un ulei gros, g─âlbui ├«nchis spre maroniu, cu o tent─â verzuie. Are un iz de mucegai, ├«n┼úep─âtor – pentru cei c─ârora le place mirosul lui distinct – cu efect afrodiziac. Poate fi utilizat ca parfum, de┼či s-ar putea s─â se doreasc─â diluarea lui cu p├ón─â la 10 p─âr┼úi ulei diluant, cum ar fi cel de migdale. Patchouli este stimulant ┼či antidepresiv. Este eficient pentru pielea uscat─â, pentru c─âlc├óiele cr─âpate ┼či ciuperca piciorului (picioarele sunt asociate cu prima chakr─â).

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áGeranium – au o culoare verde deschis ┼či amintesc vag de aroma uleiului de trandafir. Ele pot fi utilizate ca parfum, aplic├óndu-se c├óteva pic─âturi ├«n spatele urechilor. Ambele stimuleaz─â cortexul adrenal, care guverneaz─â echilibrul hormonal, inclusiv hormonii sexuali masculini ┼či feminini. Ele sunt de folos ├«n sindromul premenstrual ┼či la menopauz─â ┼či mai sunt utilizate ┼či ├«mpotriva reten┼úiei de lichide, care adesea apare ├«n perioada pre- menstrual─â.

 

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á A doua chakr─â. Uleiurile aromatice pentru prima ┼či a doua chakr─â pot fi schimbate ├«ntre ele.

┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬áIasomia este un ulei ├«nchis la culoare, v├óscos, cu o calitate puternic─â. Florile albe trebuie culese noaptea, c├ónd aroma lor este cea mai puternic─â. Uleiul de iasomie de ├«nalt─â calitate este scump, ├«ns─â este necesar─â numai o cantitate infim─â ┼či poate fi amestecat cu un ulei diluant cum ar fi jojoba, sau poate fi inhalat pur ┼či simplu. Se maseaz─â cu ulei de iasomie abdomenul ┼či baza spatelui ├«n timpul na┼čterii pentru a alunga durerea ┼či pentru a intensifica contrac┼úiile. Se poate┬á folosi ┼či ├«n depresia postnatal─â. Iasomia ├«nt─âre┼čte organele sexuale masculine ┼či reduce dimensiunile prostatei. Propriet─â┼úile ei afrodiziace pot fi de ajutor at├ót ├«n caz de impoten┼ú─â, c├ót ┼či de frigiditate.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áSantalul este un cop─âcel-parazit, mereu verde, care cre┼čte ├«n India, Australia ┼či Hawaii. Uleiul este g─âlbui spre maroniu ├«nchis, extrem de gros ┼či v├óscos. Puternic antiseptic, este utilizat pentru tratarea infec┼úiilor tractului urinar ┼či a gonoreei. Este de folos pentru pielea gras─â ┼či acneic─â ┼či pentru pielea uscat─â, fiind ┼či o excelent─â lo┼úiune dup─â ras pentru cei cu irita┼úii dup─â b─ârbierit (obrajii corespund cu a doua chakr─â). Santalul este ┼či un afrodiziac eficient.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áNeroli este un ulei gros, maro ├«nchis, derivat din florile de portocal. Aroma dulce am─âruie se dizolv─â cel mai bine ├«ntr-un ulei diluant. Este antidepresiv, antiseptic, antispasmodic ┼či afrodiziac. Ca sedativ u┼čor, alung─â st─ârile de anxietate, inclusiv pe acelea asociate cu performan┼úa sexual─â, cu tracul de scen─â ┼či emo┼úiile ├«nainte de examene. Neroli ajut─â la alungarea insomniilor dac─â este ad─âugat ├«n apa de baie ├«nainte de culcare. Deoarece stimuleaz─â dezvoltarea noilor celule ale pielii, este util ├«n ├«mpiedicarea form─ârii cicatricelor ┼či la vindecarea acestora. Neroli este bun pentru pielea uscat─â ┼či sensibil─â. Este folosit pentru a ├«nl─âtura spasmele musculare, a┼ča c─â frec┼úioneaz─â abdomenul cu el ├«n caz de diaree ┼či crampe abdominale.

 

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á A treia chakr─â. Organele digestive, nervii ┼či mintea sunt asociate cu cea de-a treia chakr─â. Uleiurile esen┼úiale sunt excelente pentru calmarea nervilor, pentru ├«mbun─ât─â┼úirea digestiei ┼či stimularea min┼úii, utilizate at├ót intern, c├ót ┼či extern.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de ment─â, utilizat ├«n bomboane ┼či diferite medicamente, este renumit pentru calmarea stomacului ┼či ├«mprosp─âtarea respira┼úiei. G├ótul ├«i corespunde celei de-a treia chakre. Menta are un efect benefic asupra stomacului, ficatului ┼či intestinelor. Se poate masa stomacul cu ulei de ment─â amestecat cu o cantitate egal─â de ulei diluant ca antispasmodic ├«mpotriva colicilor, indigestiei, st─ârilor de vom─â ┼či r─âcelilor gastrice. Pentru dureri de cap, se maseaz─â t├ómplele cu c├óteva pic─âturi de ulei de ment─â.

┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de mu┼če┼úel roman rezult─â dintr-o floare galben─â. Este calmant, relaxant ┼či antiinflamator. Se folosesc c├óteva pic─âturi ad─âugate ├«n uleiul de masaj sau pure, aplicate direct pe regiunea abdominal─â pentru ├«nl─âturarea problemelor inflamatorii interne, cum ar fi colita, gastrita ┼či diareea cronic─â. Adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n apa cald─â de baie pentru a alunga stresul sau tensiunea.

┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬áUleiul de l─âm├óie alung─â anxietatea ┼či depresia ┼či combate oboseala ┼či lipsa de energie. Adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n uleiul de masaj cald ┼či aplic─â pe spate, prin mi┼čc─âri u┼čoare, lente. Utilizeaz─â-1 ├«ntr-un pulverizator pentru stimularea memoriei ┼či pentru acuitate mental─â. Pentru a ├«nl─âtura st─ârile de vom─â, pune c├óteva pic─âturi pe o batist─â ┼či inhaleaz─â-1. Pentru diaree, se pun c├óteva pic─âturi ├«n uleiul de masaj ┼či maseaz─â u┼čor partea inferioar─â a abdomenului ┼či a spatelui, apoi inhaleaz─â din palme mirosul prin c├óteva reprize de inspirare ad├ónc─â.

 

┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬áA patra chakr─â. Urm─âtoarele uleiuri sunt bune pentru inim─â ┼či pl─âm├óni.

┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬áYlang-ylang este fabricat din flori roz, mov ┼či galbene ale unui arbust tropical. Uleiul variaz─â ca nuan┼ú─â de la aproape incolor la un galben pal, iar aroma lui este extrem de puternic─â ┼či dulce. Este utilizat pentru reducerea respira┼úiei accelerate (hiperpneea), a b─ât─âilor repezi ale inimii (tahicardia), ajut─â la alungarea st─ârilor de ┼čoc, de furie ┼či la hipertensiunea arterial─â. Yang-ylang este antidepresiv, sedativ ┼či afrodiziac, dat fiind c─â ajut─â la reducerea anxiet─â┼úii asociate cu performan┼úa sexual─â. Mai ajut─â ┼či la echilibrarea energiilor masculine ┼či feminine. ├«n exces, poate duce la ame┼úeli ┼či la dureri de cap.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de trandafir nu este distilat, ├«ns─â este produs prin en- fleurage (o metod─â de extragere a uleiurilor volatile extrem de pure din petale de flori), ceea ce presupune utilizarea unei cantit─â┼úi uria┼če de petale de trandafir. Drept urmare, costul este foarte ridicat, ├«ns─â se utilizeaz─â doar o cantitate infim─â. Acest ulei ro┼ču ├«nchis sau portocaliu verzui este suav, dar un puternic antidepresiv ┼či este ├«n special reconfortant pentru cei care sunt ├«n doliu. Apa de trandafir are utiliz─âri similare ┼či dat fiind c─â este produs─â prin distilare este mult mai pu┼úin costisitoare.

 

        A cincea chakră. Aceste uleiuri sunt corelate cu a cincea chakră, datorită florilor de culoare albastră sau a uleiurilor de culoare albastră, ori pentru că sunt benefice pentru urechi (partea capului relaţionată cu a cincea chakră).

┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de mu┼če┼úel german (albastru) este produs dintr-o floare alb─â cu glaben. Propriet─â┼úile relaxante, calmante ┼či antiinfla-matoare ale mu┼če┼úelului german sunt datorate azulenului, principiul lui activ. Atunci c├ónd uleiul este distilat puternic, azulenul face ca acesta s─â capete o culoare albastr─â. Se adaug─â c├óteva pic─âturi ├«ntr-un ulei diluant ┼či se aplic─â direct pe pielea ├«nro┼čit─â, ├«n urma unor afec┼úiuni, precum irita┼úia sau inflama┼úia. Se adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n apa cald─â de baie pentru a alunga stresul sau tensiunea. Mai este ┼či relaxant, calmant ┼či antidepresiv. Se intind c├óteva pic─âturi nediluate pe fa┼ú─â. Frec┼úioneaz─â u┼čor p├ón─â dispare culoarea albastr─â. Pentru calmarea bebelu┼čilor, adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n uleiul de masaj sau utilizeaz─â pic─âturile nediluate pentru baie. Pentru durerile de urechi, frec┼úioneaz─â de jur-├«mprejurul urechii. Dat fiind c─â floarea de mu┼če┼úel este galben─â, acest ulei este bun ┼či pentru a treia chakr─â. Necesit─â aten┼úie, fiindc─â poate p─âta hainele.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de eucalipt, utilizat pentru r─âcorirea corpului, ajut─â la reducerea febrei. In timpul zilelor toride, arborii de eucalipt par s─â emane o aur─â alb─âstruie. Uleiul de eucalipt poate fi folosit ├«n vaporizatoare fierbin┼úi sau reci, pentru a calma o tuse puternic─â, uscat─â. Se adaug─â si de linguri┼ú─â ├«ntr-o jum─âtate de can─â cu ap─â fierbinte pentru a se face apoi gargar─â. Se adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n uleiul de masaj pentru a alunga durerile musculare ┼či crampele, dar ┼či pentru a reduce inflama┼úia ┼či febra.

 

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á A ┼časea chakr─â. Aceste uleiuri sunt rela┼úionate cu mintea, capul ┼či cu sistemul nervos,

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de rozmarin, derivat dintr-o plant─â mereu verde, asem─ân─âtoare cu pinul, ajut─â la echilibrarea min┼úii cu trupul. Spore┼čte intui┼úia, limpeze┼čte mintea ┼či ├«nt─âre┼čte capacitatea de memorare. Uleiul de rozmarin alung─â durerile de cap, migrenele ┼či oboseala. Maseaz─â cu ulei pur nediluat cel de-al treilea ochi sau t├ómplele. Ad─âug├ónd cam 10 pic─âturi ├«n 250 ml de ap─â cald─â, ob┼úii o solu┼úie care face p─ârul str─âlucitor ┼či elimin─â m─âtrea┼úa, dac─â este utilizat─â la cl─âtire.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de ienup─âr este preparat din fructele coapte purpurii ale arbustului de ienup─âr. Uleiul ajut─â la dep─â┼čirea st─ârilor de anxietate, de insomnie ┼či de oboseal─â mental─â, atunci c├ónd este masat peste al treilea ochi. Adaug─â c├óteva pic─âturi ├«n ┼čamponul obi┼čnuit pentru a sc─âpa de p─ârul gras ┼či de m─âtrea┼ú─â. Pune c├óteva pic─âturi ├«n uleiul de masaj ┼či frec┼úioneaz─â ├«n regiunea rinichilor pentru a ├«nt─âri func┼úia renal─â ┼či pentru a elimina reten┼úia de lichide.

 

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á A ┼čaptea chakr─â. Aceste uleiuri sunt bune at├ót pentru cap ┼či nervi, c├ót ┼či pentru a ajuta la crearea unei atmosfere spirituale.

┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de lavanda este recomandat pentru toate tulbur─ârile mentale, ale creierului ┼či ale nervilor. Se pot ad─âuga mai multe pic─âturi ├«n apa de baie sau ├«n uleiul de masaj sau se pot folosi pur ┼či simplu nediluate, direct pe piele, ca parfum. Maseaz─â uleiul nediluat pe plexul solar pentru a calma spasmele, ├«ntinde ulei pe fa┼ú─â sau pulverizeaz─â ├«n ├«nc─âpere dac─â suferi de insomnie, de infec┼úii, alergii, st─âri de le┼čin, dureri de cap, migrene, grip─â, isterie ┼či tensiune.

┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬áUleiul de t─âm├óie vine de la o r─â┼čin─â cu arom─â cumva asem─ân─âtoare camforului, penetrant─â. Are capacitatea de a ├«ncetini ┼či de a da profunzime respira┼úiei, ceea ce contribuie la senza┼úia de calmare care, ├«n schimb, duce la starea de medita┼úie. T─âm├óia se folose┼čte la uleiurile de masaj ┼či de baie pentru infec┼úiile respiratorii, bron┼čite cronice ┼či astm ┼či pentru cei care au suferit atacuri vasculare cerebrale, T─âm├óia ├«i ajut─â ┼či pe cei care se aga┼ú─â prea mult de trecutul personal.

Trimite și prietenilor
Call Now Button