Close

Următoarele uleiuri sunt aranjate în concordanţă cu chakrele. Sunt nişte îndrumări, cu rol pur orientativ. Se poate folosi orice fel de ulei esenţial pe oricare porţiune a corpului, având grijă să se respecte precauţiile recomandate anterior.

        Prima chakră. Aromele care au în mod special proprietăţi afrodiziace sunt asociate cu prima şi a doua chakră. Pentru activarea primei chakre, se recomanda mirosurile de musc, iar pentru cea de-a doua chakră, aromele mai subtile. Tot pentru prima chakră, se utilizeaza uleiuri care oferă un sentiment de stabilitate şi de conexiune cu pământul.

          Patchouli este un ulei gros, gălbui închis spre maroniu, cu o tentă verzuie. Are un iz de mucegai, înţepător – pentru cei cărora le place mirosul lui distinct – cu efect afrodiziac. Poate fi utilizat ca parfum, deşi s-ar putea să se dorească diluarea lui cu până la 10 părţi ulei diluant, cum ar fi cel de migdale. Patchouli este stimulant şi antidepresiv. Este eficient pentru pielea uscată, pentru călcâiele crăpate şi ciuperca piciorului (picioarele sunt asociate cu prima chakră).

         Geranium – au o culoare verde deschis şi amintesc vag de aroma uleiului de trandafir. Ele pot fi utilizate ca parfum, aplicându-se câteva picături în spatele urechilor. Ambele stimulează cortexul adrenal, care guvernează echilibrul hormonal, inclusiv hormonii sexuali masculini şi feminini. Ele sunt de folos în sindromul premenstrual şi la menopauză şi mai sunt utilizate şi împotriva retenţiei de lichide, care adesea apare în perioada pre- menstruală.

 

        A doua chakră. Uleiurile aromatice pentru prima şi a doua chakră pot fi schimbate între ele.

         Iasomia este un ulei închis la culoare, vâscos, cu o calitate puternică. Florile albe trebuie culese noaptea, când aroma lor este cea mai puternică. Uleiul de iasomie de înaltă calitate este scump, însă este necesară numai o cantitate infimă şi poate fi amestecat cu un ulei diluant cum ar fi jojoba, sau poate fi inhalat pur şi simplu. Se masează cu ulei de iasomie abdomenul şi baza spatelui în timpul naşterii pentru a alunga durerea şi pentru a intensifica contracţiile. Se poate  folosi şi în depresia postnatală. Iasomia întăreşte organele sexuale masculine şi reduce dimensiunile prostatei. Proprietăţile ei afrodiziace pot fi de ajutor atât în caz de impotenţă, cât şi de frigiditate.

         Santalul este un copăcel-parazit, mereu verde, care creşte în India, Australia şi Hawaii. Uleiul este gălbui spre maroniu închis, extrem de gros şi vâscos. Puternic antiseptic, este utilizat pentru tratarea infecţiilor tractului urinar şi a gonoreei. Este de folos pentru pielea grasă şi acneică şi pentru pielea uscată, fiind şi o excelentă loţiune după ras pentru cei cu iritaţii după bărbierit (obrajii corespund cu a doua chakră). Santalul este şi un afrodiziac eficient.

         Neroli este un ulei gros, maro închis, derivat din florile de portocal. Aroma dulce amăruie se dizolvă cel mai bine într-un ulei diluant. Este antidepresiv, antiseptic, antispasmodic şi afrodiziac. Ca sedativ uşor, alungă stările de anxietate, inclusiv pe acelea asociate cu performanţa sexuală, cu tracul de scenă şi emoţiile înainte de examene. Neroli ajută la alungarea insomniilor dacă este adăugat în apa de baie înainte de culcare. Deoarece stimulează dezvoltarea noilor celule ale pielii, este util în împiedicarea formării cicatricelor şi la vindecarea acestora. Neroli este bun pentru pielea uscată şi sensibilă. Este folosit pentru a înlătura spasmele musculare, aşa că frecţionează abdomenul cu el în caz de diaree şi crampe abdominale.

 

        A treia chakră. Organele digestive, nervii şi mintea sunt asociate cu cea de-a treia chakră. Uleiurile esenţiale sunt excelente pentru calmarea nervilor, pentru îmbunătăţirea digestiei şi stimularea minţii, utilizate atât intern, cât şi extern.

         Uleiul de mentă, utilizat în bomboane şi diferite medicamente, este renumit pentru calmarea stomacului şi împrospătarea respiraţiei. Gâtul îi corespunde celei de-a treia chakre. Menta are un efect benefic asupra stomacului, ficatului şi intestinelor. Se poate masa stomacul cu ulei de mentă amestecat cu o cantitate egală de ulei diluant ca antispasmodic împotriva colicilor, indigestiei, stărilor de vomă şi răcelilor gastrice. Pentru dureri de cap, se masează tâmplele cu câteva picături de ulei de mentă.

         Uleiul de muşeţel roman rezultă dintr-o floare galbenă. Este calmant, relaxant şi antiinflamator. Se folosesc câteva picături adăugate în uleiul de masaj sau pure, aplicate direct pe regiunea abdominală pentru înlăturarea problemelor inflamatorii interne, cum ar fi colita, gastrita şi diareea cronică. Adaugă câteva picături în apa caldă de baie pentru a alunga stresul sau tensiunea.

         Uleiul de lămâie alungă anxietatea şi depresia şi combate oboseala şi lipsa de energie. Adaugă câteva picături în uleiul de masaj cald şi aplică pe spate, prin mişcări uşoare, lente. Utilizează-1 într-un pulverizator pentru stimularea memoriei şi pentru acuitate mentală. Pentru a înlătura stările de vomă, pune câteva picături pe o batistă şi inhalează-1. Pentru diaree, se pun câteva picături în uleiul de masaj şi masează uşor partea inferioară a abdomenului şi a spatelui, apoi inhalează din palme mirosul prin câteva reprize de inspirare adâncă.

 

        A patra chakră. Următoarele uleiuri sunt bune pentru inimă şi plămâni.

         Ylang-ylang este fabricat din flori roz, mov şi galbene ale unui arbust tropical. Uleiul variază ca nuanţă de la aproape incolor la un galben pal, iar aroma lui este extrem de puternică şi dulce. Este utilizat pentru reducerea respiraţiei accelerate (hiperpneea), a bătăilor repezi ale inimii (tahicardia), ajută la alungarea stărilor de şoc, de furie şi la hipertensiunea arterială. Yang-ylang este antidepresiv, sedativ şi afrodiziac, dat fiind că ajută la reducerea anxietăţii asociate cu performanţa sexuală. Mai ajută şi la echilibrarea energiilor masculine şi feminine. în exces, poate duce la ameţeli şi la dureri de cap.

         Uleiul de trandafir nu este distilat, însă este produs prin en- fleurage (o metodă de extragere a uleiurilor volatile extrem de pure din petale de flori), ceea ce presupune utilizarea unei cantităţi uriaşe de petale de trandafir. Drept urmare, costul este foarte ridicat, însă se utilizează doar o cantitate infimă. Acest ulei roşu închis sau portocaliu verzui este suav, dar un puternic antidepresiv şi este în special reconfortant pentru cei care sunt în doliu. Apa de trandafir are utilizări similare şi dat fiind că este produsă prin distilare este mult mai puţin costisitoare.

 

        A cincea chakră. Aceste uleiuri sunt corelate cu a cincea chakră, datorită florilor de culoare albastră sau a uleiurilor de culoare albastră, ori pentru că sunt benefice pentru urechi (partea capului relaţionată cu a cincea chakră).

         Uleiul de muşeţel german (albastru) este produs dintr-o floare albă cu glaben. Proprietăţile relaxante, calmante şi antiinfla-matoare ale muşeţelului german sunt datorate azulenului, principiul lui activ. Atunci când uleiul este distilat puternic, azulenul face ca acesta să capete o culoare albastră. Se adaugă câteva picături într-un ulei diluant şi se aplică direct pe pielea înroşită, în urma unor afecţiuni, precum iritaţia sau inflamaţia. Se adaugă câteva picături în apa caldă de baie pentru a alunga stresul sau tensiunea. Mai este şi relaxant, calmant şi antidepresiv. Se intind câteva picături nediluate pe faţă. Frecţionează uşor până dispare culoarea albastră. Pentru calmarea bebeluşilor, adaugă câteva picături în uleiul de masaj sau utilizează picăturile nediluate pentru baie. Pentru durerile de urechi, frecţionează de jur-împrejurul urechii. Dat fiind că floarea de muşeţel este galbenă, acest ulei este bun şi pentru a treia chakră. Necesită atenţie, fiindcă poate păta hainele.

         Uleiul de eucalipt, utilizat pentru răcorirea corpului, ajută la reducerea febrei. In timpul zilelor toride, arborii de eucalipt par să emane o aură albăstruie. Uleiul de eucalipt poate fi folosit în vaporizatoare fierbinţi sau reci, pentru a calma o tuse puternică, uscată. Se adaugă si de linguriţă într-o jumătate de cană cu apă fierbinte pentru a se face apoi gargară. Se adaugă câteva picături în uleiul de masaj pentru a alunga durerile musculare şi crampele, dar şi pentru a reduce inflamaţia şi febra.

 

        A şasea chakră. Aceste uleiuri sunt relaţionate cu mintea, capul şi cu sistemul nervos,

         Uleiul de rozmarin, derivat dintr-o plantă mereu verde, asemănătoare cu pinul, ajută la echilibrarea minţii cu trupul. Sporeşte intuiţia, limpezeşte mintea şi întăreşte capacitatea de memorare. Uleiul de rozmarin alungă durerile de cap, migrenele şi oboseala. Masează cu ulei pur nediluat cel de-al treilea ochi sau tâmplele. Adăugând cam 10 picături în 250 ml de apă caldă, obţii o soluţie care face părul strălucitor şi elimină mătreaţa, dacă este utilizată la clătire.

         Uleiul de ienupăr este preparat din fructele coapte purpurii ale arbustului de ienupăr. Uleiul ajută la depăşirea stărilor de anxietate, de insomnie şi de oboseală mentală, atunci când este masat peste al treilea ochi. Adaugă câteva picături în şamponul obişnuit pentru a scăpa de părul gras şi de mătreaţă. Pune câteva picături în uleiul de masaj şi frecţionează în regiunea rinichilor pentru a întări funcţia renală şi pentru a elimina retenţia de lichide.

 

        A şaptea chakră. Aceste uleiuri sunt bune atât pentru cap şi nervi, cât şi pentru a ajuta la crearea unei atmosfere spirituale.

         Uleiul de lavanda este recomandat pentru toate tulburările mentale, ale creierului şi ale nervilor. Se pot adăuga mai multe picături în apa de baie sau în uleiul de masaj sau se pot folosi pur şi simplu nediluate, direct pe piele, ca parfum. Masează uleiul nediluat pe plexul solar pentru a calma spasmele, întinde ulei pe faţă sau pulverizează în încăpere dacă suferi de insomnie, de infecţii, alergii, stări de leşin, dureri de cap, migrene, gripă, isterie şi tensiune.

         Uleiul de tămâie vine de la o răşină cu aromă cumva asemănătoare camforului, penetrantă. Are capacitatea de a încetini şi de a da profunzime respiraţiei, ceea ce contribuie la senzaţia de calmare care, în schimb, duce la starea de meditaţie. Tămâia se foloseşte la uleiurile de masaj şi de baie pentru infecţiile respiratorii, bronşite cronice şi astm şi pentru cei care au suferit atacuri vasculare cerebrale, Tămâia îi ajută şi pe cei care se agaţă prea mult de trecutul personal.

Trimite și prietenilor
Call Now Button