Curs Hipnoterapie data 10-12.06. 2016. Promotie reducere 50% din pret.
Hipnoza este o stare modificata de constiinta, asemanatoare cu relaxarea sau cu stariIe de meditatie. Hipnoterapia sau terapia prin hipnoza poate ajuta in ameliorarea/vindecarea pacienţilor cu afectiuni nevrotice, gestionarea durerii, stresului, anxietatatii, insomniei, tulburari de atentie si memorie, a traumelor, obsesiilor, atacurilor de panica şi a fobiilor, la eliminarea viciilor si dependentelor (fumat, alcool), producerea analgeziorei, afectiuni dermatologice, tulburari de dinamica sexuala, controlul greutatii corporale, tulburari nevrotice, cu efectele benefice asupra sistemului cardiovascular si respirator, activitatii creierului, diminuarea tumorilor. Terapia prin hipnoza este eficienta in eliminarea stresului, managementul relatiilor sociale si dezvoltarea unei gandiri pozitive.
Hipnoza are aplicabilitate si in domeniile care necesita optimizarea performantelor umane. Pentru obtinerea unui echilibru emotional superior, pentru o mai buna capacitate de concentrare si pentru autoreglarea comportamentului, hipnoza este utilizata in pregatirea sportivilor si a cosmonautilor. Totodata hipnoza si autohipnoza reprezinta o modalitate eficienta de a scapa de tracul sau emotiile excesive asociate cu reprezentatiile in fata publicului si examenele din educatie.
Ignorată vreme de mai multe decenii de cercetători din cauza reputaţiei „neştiinţifice”, hipnoza a intrat în ultima vreme în atenţia specialiştilor în neuroştiinţe, care o folosesc pentru a descoperi lucruri noi despre mintea umană.
Hipnoterapia nu are nimic in comun cu magia sau supranaturalul ci exporeaza puterea subconstientului si capacitatea mintii umane de a se concentra si a se lasa condusa dupa un anumit scenariu.
Hipnoterapia promoveaza schimbarea si rezolvarea problemelor prin facilitarea raspunsului la sugestii si analizarea continului inconstient ce provoaca stari patologice in constient.
Cercetători specializaţi în hipnoză afirmă că hipnoterapia este cea mai veche formă de vindecare practicată pe continentul european şi chiar pe întreaga planetă.
Hipnoza a fost dată la o parte în lumea medicală după descoperirea anestezicelor moderne şi pe măsură ce psihologia s-a dezvoltat, însă în ultimii ani acest fenomen misterios a intrat tot mai des în atenţia cercetătorilor specializaţi în neuroştiinţe.
Cine poate fi hipnotizat?
În hipnoterapie este foarte importanta participarea activă a persoanei supuse procesului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că sugestibilitatea – capacitatea de a fi hipnotizat – diferă de la om la om.
Test pentru identificarea oamenilor care sunt susceptibili la hipnoză.
Intindeţi braţele înainte şi ţineţi palmele faţă în faţă, închideţi ochii şi imaginaţi-vă că o forţă magnetică vă aduce palmele laolaltă. Concentraţi-vă timp de un minut la această forţă, iar apoi deschideţi ochii. Dacă palmele dumneavoastră s-au apropiat în acest minut faţă de poziţia iniţială, aşa cum se întâmplă în cazul a 70% dintre persoane, înseamnă că sunteţi sugestibil(ă) şi, foarte probabil, hipnotizabil(ă).
Cercetătorii au descoperit că sunt susceptibile la hipnoză persoanele care se implică foarte mult în cărţi şi filme, simţind că personajele sunt reale, cele care intră într-o stare de transă atunci când fac sport şi cele care aveau prieteni imaginari în copilărie.
Dialogând cu pacientul, interacţionăm cu mintea conştientă, care poate pune numeroase piedici pentru a evita înfruntarea unor probleme dureroase.
În starea de hipnoză, terapeutul acţionează direct asupra subconştientului, astfel că îi este mult mai uşor să abordeze problemele cheie”, pe care mintea constienta lea creeat.
Mai mulţi psihologi din SUA au relatat că au reuşit să convingă pacienţii să se lase de fumat după doar o şedinţă în care au folosit hipnoza. De asemenea, acest instrument a fost folosit pentru a facilita vindecarea mai multor fobii.
Într-o şedinţă obişnuită, hipnoterapeutul instruieşte pacientul să se relaxeze complet, respirând adânc şi încet, iar apoi să-şi concentreze atenţia pe sugestii. Unii hipnoterapeuţi le sugerează pacienţilor să-şi imagineze că se află pe o plajă sau în alt loc plăcut şi că se bucură de privelişte, de sunete şi de senzaţiile asociate acestui loc. După ce pacienţii ating o stare de relaxare şi de concentrare, terapeuţii le transmit mesajul relevant, precum „Nevoia ta să fumezi se diminuiaza din ce in ce mai mult pana dispare,” sau „placerea ta de a fuma a disparut si este inlocuita cu…(dorinta de a bea un pahar de apa / a manca fructe,etc)”.
Atenţia hiperconcentrată a pacienţilor face ca mesajele să rămână în mintea lor şi după ce episodul hipnotic s-a încheiat. Se da comanda subconstientului de a vindeca si regenera organele, sau de a regenera si reintineri corpul, pielea, muschii, oasele cu circa 20-25 de ani. Subconstientul trebuie sa execute comanda data de hipnoterapeut.
Spre exemplu studiu de la Stanford a demonstrat că sugestiile expuse în timpul hipnozei produc efecte observabile în corpul pacienţilor: atunci când participanţilor la studiu li s-a cerut să-şi imagineze că mănâncă, secreţiile de acid gastric au crescut cu 70%.
Eficienţa hipnoterapiei a fost confirmată de alte două cercetări efectuate în Suedia. Oamenii de ştiinţă au descoperit că o oră de hipnoterapie pe săptămână, timp de 12 săptămâni, a dus la reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil cu 40% (faţă de 12%, în grupul de control), efectele pozitive menţinându-se pe termen lung.
„În medicină s-a crezut multă vreme că o vătămare de un anumit nivel produce o durere de un nivel similar. Multe lucruri pot reduce, însă, nivelul durerii percepute, iar hipnoza este unul dintre ele”, explică David Spiegel, un psihiatru care studiază hipnoza de peste 40 de ani şi care este totodată directorul Centrului pentru Sănătate şi Stres din cadrul Universităţii Stanford.
Cercetările recente aduc noi dovezi care atestă că hipnoza are o influenţă pozitivă în numeroase afecţiuni grave cu ar fi tumorile sau altele.
Cu toate acestea, din cauza imaginii pe care şi-a format-o de-a lungul timpului publicul larg despre hipnoza, unele cadre medicale resping folosirea sa în medicină. Hipnoza este precum un copil bun dar cu o reputaţie proastă. Nu este vorba despre controlul minţii altei persone.
Hipnoza continuă să fie aprofundată de cercetători, care doresc să o folosească pentru a descifra misterele unor afecţiuni rare: tulburările somatoforme. Aşadar, chiar dacă oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă pe deplin cum funcţionează hipnoza, acest fenomen descoperit de zeci de mii de ani promite să ducă la noi descoperiri despre modul misterios în care funcţionează mintea umană.
Sugestia in hipnoterapie reprezinta o incitatie – situatie sugestie sau stimul sugestiv – capabila sa obtina o reactie spontana, nemediata de instantele reflexive ale gandirii.
Sugestiile negative sunt inlocuite cu sugestii pozitive ; sugestiile pozitive intaresc adaptarea la realitate prin actualizarea disponibilitatilor latente ale psihicului; iar sugestiile neutre provoaca reactii nerelevante pentru adaptare si sunt eliminate.
Pentru a fi eficiente in terapia prin hipnoza, sugestiile trebuie sa fie acceptate de catre pacient, sa fie in acord cu sistemul de valori al acestuia, sa nu fie prea lungi, sa fie exprimate in termeni pozitivi, sa fie simple si realiste, sa fie convingatoare si sa serveasca obiectivului hipnoterapiei.
In general sugestiile in hipnoterapie sunt de natura post-hipnotica, destinate pentru a obtine o schimbare a comportamentului pe o perioada de la cateva zile pana la intreaga viata. Pentru un maximum de eficienta, sugestiile sunt repetate in mai multe sedinte de terapie.
Sugestibilitatea sau capacitatea subiectului de a reactiona la sugestii reprezinta premisa transformarii situatiei sugestie in comportamentul sugerat. Sugestibilitatea presupune existenta unor predispozitii ale subiectului: imaginatia; transpunerea – empatizare, imitare si invatare sociala; conformarea sociala; subordonarea – supunerea in fata incitatiei; captarea – orientarea selectiva spre sursa incitatiei.
Inductia hipnotica
Este procedeul prin care se realizeaza transa hipnotica.
Inductia hipnotica urmeaza mai multi pasi: etapa de pregatire, inductia hipnotica propriu-zisa si adancirea transei hipnotice, urmata de dehipnotizare.
Inainte de a trece la etapa de inductie hipnotica propriu-zisa, terapeutul explica pacientului in ce consta hipnoza, ce se asteapta de la el si ce efecte poate avea terapia, apoi se testeaza gradul de sugestibilitate prin teste.
Dupa instalarea transei hipnotice terapeutul va adanci aceasta stare – si implicit cea de relaxare, tot prin sugestii hipnotice. In momentul in care pacientul se afla intr-o stare profunda de transa hipnotica, i se administreaza sugestiile terapeutice necesare vindecarii sau conforme cu scopul terapiei hipnotice (sa nu-si mai doreasca sa consume tutun sau alcool, etc.).
Dehipnotizarea se realizeaza la fel ca intrarea in transa: gradual, prin sugestii (sugestiile de trezire din transa trebuie sa le anuleze pe cele de relaxare) si pacientului ca se va simti din ce in ce mai bine dupa incheierea tratamentului .
De obicei stima de sine scazuta ofera o susceptibilitatea hipnotica ridicata. Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani sunt pacientii ideali, fiind foarte usor de hipnotizat. In ceea ce priveste inteligenta, persoanele cu retard mintal aproape ca nu pot fi hipnotizate. Totusi, pentru cei cu o inteligenta scazuta functioneaza mesajele sugestive simple, iar persoanele inteligente sunt stimulate de mesajele complexe. Pacientul trebuie sa inteleaga mesajul, sa fie stimulat de acesta si sa aiba capacitatea de a se concentra.
Participa la promotie reducere 50% din pret. Cursul de hipnoterapie dureaza 3 zile Vineri sambata duminica orele 10.00-17.00.
Platesti 200 euro in loc de 400 euro daca te inscrii pana la data de 10.06.2016
Sedinta de hipnoterapie dureaza pana la 120 minute. Programari la telefon. 0724395645