Close

Acupunctura este o metoda straveche de tratament nascuta si perfectionata de civilizatia chineza. Bazele teoretice se sprijina pe bioenergetica umana.
Conform teoriei clasice a acupuncturii, viata se mentine prin consum de energie. Energia specifica viului are mai multe forme in functie de destinatia sa in organism si circula in permanenta intr-un ritm bine precizat prin trasee specifice numite meridiane. Pe aceste meridiane sunt dispuse puncte prin care energia poate fi controlata.
Energia viului ca orice alta forma de existenta din univers are o dubla polaritate, Yang si Yin.

Sanatatea înseamna expresia echilibrului dintre energia Yin si Yang. Orice dezechilibru energetic care survine fie prin excesul fie prin insuficienta uneia din cele doua componente înseamna boala. Rolul acupuncturii este de a interveni in reglarea acestui echilibru energetic respectând anumite reguli si folosind ca unealta de lucru acul de acupunctura, de unde si denumirea de terapie prin ac.
Organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. In momentul aparitiei unei perturbari a functiei sau a organului, la acest nivel punctul devine dureros spontan sau la palpare.
Asupra acestui punct dureros de pe tegument se poate actiona prin masaj, intepare, introducere de substante chimice, biologice (apiterapie, mezoterapie), prin încalzire (moxibustie) prin stimulare electrica (electro-acupunctura). Acele de acupunctura pot fi confectionate din aur, cupru, argint sau aliaje inoxidabile. Dupa inteparea punctului medicul poate actiona printr-o miscare de tonifiere sau de dispersie in functie de rezultatul pe care vrea sa-l obtina.
Aceste ace actioneaza la nivelul punctului de acupunctura la fel ca o pila electrica.
Alegerea punctelor ce urmeaza a fi ├«ntepate nu este intamplatoare ci se face pe baza unui diagnostic obtinut prin imbinarea datelor de diagnostic ÔÇ×clasicÔÇŁ cu cel ÔÇ×traditionalÔÇŁ (culoarea pielii, a ochilor, a limbii, modulatia vocii, gesticulatia, pulsologia, aspectul electronografic).

Tratamentul se compune din 10 ÔÇô 12 sedinte zilnice cu durata de 20 ÔÇô 30 de minute de electropunctura. Bolile recente se pot rezolva usor, de obicei in cateva sedinte, cele vechi devenite cronice putand necesita luni de zile de tratament. Exista si boli foarte vechi care nu se vindeca total, dar sub tratament se amelioreaza dand un anumit confort vietii.

Succesul tratamentul depinde si de organismul pacientului si modul de gandire al acestuia, de unde si expresia ÔÇ×nu sunt boli ci bolnaviÔÇŁ.
Indicatia majora a acupuncturii/electropuncturii o constituie in primul rand algia (durerea) de orice tip si tulburarile considerate functionale (greata, insomnie, lipsa poftei de mancare, astenie, constipatie etc). Cum marea majoritate a bolilor au o astfel de simptomatologie rezulta ca aria de adresabilitate a acupuncturii este foarte mare.
Tratamentul prin acupunctura/electropunctura poate fi asociat cu cel clasic alopat precum si cu aromaterapie,  homeopatia sau fitoterapia.

Vechile scrieri spun ca bolile ÔÇ×profundeÔÇŁ se trateaza cu leacuri, iar bolile ÔÇ×superficialeÔÇŁ cu acupunctura/electropunctura. De aceea homeopatia si plantele completeaza in mod fericit acupunctura/electropunctura.

Acupunctura se practica in prezent in peste 60 de tari ale lumii, avand statut egal cu celelate discipline medicale. La noi in tara s-a autorizat introducerea acupuncturii in practica medicala incepand cu anul 1958. Desi in aparenta pare o metoda si o filozofie simpla, tratamentul prin acupunctura înseamna, cel mai adesea, un complex proces de coroborare de date si metode.

  In ultimul timp in loc de ace de acupunctura se utilizeaza aparate electrice numite electropunctor  sau laser electropunctor.

Electroacupunctura este o metoda de tratament în acupunctura asemanatoare fizioterapiei dar care stimuleaza numai punctele blocate. Pentru tratamentul durerii se recomanda în principal electroacupunctura. Electro(acu)punctura se poate face folosind curent continuu, curent impulsional sau curent cu polaritate alternativa.

Electropunctura este o metoda╠ć non-invaziva╠ć prin care punctele de presiune sunt stimulate prin impulsuri electrice, f─âr─â ace.

      Electroacupuntura e folosită pentru a calma durerea de cap, durerea de spate, durerea de umeri, durerea de cot, durerea de genunchi.

┬á┬á┬á┬á┬á Beneficii:┬ácalmeaza╠ć s╠ži reduce durerea p├ón─â la eliminarea ei,┬áalina╠ć, reconforteaz─â, revitalizeaz─â ╚Öi revigoreaz─â organismul.

┬á┬á┬á┬á┬á Electroacupunctorul a fost conceput prin fructificarea anilor de experient╠ža╠ć s╠ži utilizare de ca╠ćtre cosmonaut╠žii rus╠ži pentru eliminarea simpla╠ć, fa╠ćra╠ć complicat╠žii a durerii acute sau cronice. Un savant rus de marca╠ć a perfectat s╠ži a adaptat acest aparat pentru a fi folosit de ca╠ćtre civili.

┬á┬á┬á┬á┬á Stimularea este indusa╠ć prin pini conductori cu pulsat╠žii,┬á aparatul identific├ónd automat punctele cu rezistent╠ža╠ć slaba╠ć, mecanism esent╠žial pentru eliminarea durerii, iar┬á va╠érful rotunjit trimite impulsuri spre punctele identificate.

Avantajul identifica╠ćrii react╠žiei biologice asigura╠ć continuitatea aplica╠ćrii, deoarece aparatele localizeaza╠ć punctele ce trebuie stimulate.

Num─ârul punctelor de acupunctur─â face obiectul unor dispute, oare nu vor fi tran┼čate decat ├«n momentul ├«n care se va g─âsi un indicator obiectiv ┼či obligatoriu pentru ele. Se consider─â c─â punctele situate pe cele 12 meridiane bilaterale ┼či pe cele 2 vase mediane (Vasul de Concep┼úie ┼či Vasul Guvernor) sunt ├«n num─âr de 361.

Trimite și prietenilor
Call Now Button