Close
Cui┼čoarele, cele mai cunoscute mirodenii de toata lumea, sunt de fapt bobocii florilor roz ai arborelui de cui┼čoare, Eugenia caryophyllus. Acesti boboci sunt cule┼či manual atunci c├ónd au culoarea roz ┼či aproximativ 0,5 ÔÇô 1 cm in diametru iar apoi sunt usucati p├ón─â cap─ât─â culoarea maro. Cui┼čoarele au un gust picant ┼či dulce ├«n acela┼či timp, foarte aromat, ducand cu gandul la climatul tropical ├«n care cresc.

Cui┼čoarele sunt originare din Insulele Moluce,Indonezia, cunoscute ┼či ca Insulele Mirodeniilor. Cui┼čoarele au fost folosite ├«n Asia de peste 2000 de ani. Datorit─â gustului lor dulce ┼či foarte aromat, cui┼čoarele erau folosite pe la 200 inainte de Hristos de c─âtre curtenii chinezi pentru a avea o respira┼úie proasp─ât─â atunci c├ónd se adresau ├«mp─âratui, pentru a nu-l ofensa, altfel putand fi chiar decapitati. Negustorii arabi au adus cui┼čoarele ├«n Europa ├«n jurul secolului 4, insa au ├«nceput s─â fie folosite pe scar─â larg─â abia ├«n Evul Mediu, c├ónd au ├«nceput s─â fie apreciate pentru aroma lor picant─â, care servea la mascarea gustului alimentelor prost conservate,o problema frecventa in acele timpuri cand nu existau frigidere. Desi multe secole cui┼čoarele au fost cultivate exclusiv ├«n Indonezia, ├«n zilele noastre regiunea care este lider ├«n produc┼úia de cui┼čoare este Zanzibarul, in Africa de Est. Acum ele mai sunt cultivate ┼či ├«n Indiile de Vest, Sri Lanka, Madagascar, India, Pemba ┼či Brazilia.

Beneficiile cuisoarelor pentru s─ân─âtate

├Än medicina cui┼čoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic ┼či analgezic.
Sunt bogate ├«n antioxidan┼úi ┼či sunt o excelent─â surs─â de mangan, de acizi gra┼či omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu ┼či fibre.
Cui┼čoarele con┼úin o cantitate important─â dintr-un compus activ numit eugenol, care a f─âcut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicit─â┼úii produse de poluan┼úii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflama┼úiilor articula┼úiilor.

Cele mai importante beneficii ale cui┼čoarelor pentru s─ân─âtatea organismului.

Cuisoarele reduc inflamaţiile

Eugenolul, principalul component al cui┼čoarelor, este un volatil cu propriet─â┼úi antiinflamatoare. ├Än studiile efectuate pe animale s-a demonstrat c─â ad─âugarea extractului de cui┼čoare ├«n diet─â aduce beneficii semnificative, reduc├ónd simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cui┼čoarele con┼úin, de asemenea, flavonoizi precum camferol ┼či ramnetin, care contribuie ┼či ei la propriet─â┼úile antiinflamatoare ┼či antioxidante.
Uleiul de cui┼čoare poate fi folosit ├«n masaj pentru durerile musculare, sau ├«n cataplasme sau b─âi calde pentru artrit─â sau reumatism.

Folositi cuisoarele pentru a ameliora durerile dentare

Eugenolul extras din cui┼čoare este folosit ├«n stomatologie deoarece eugenolul ┼či alte componente ale cui┼čoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au u┼čor efect anestezic, dar reprezint─â ┼či un agent antibacterian.
Pute┼úi ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu pu┼úin─â vat─â pe care pune┼úi ulei de cui┼čoare. Un beneficiu suplimentar este acela c─â uleiul de cui┼čoare va trata infec┼úiile dentare. Dac─â nu ave┼úi la ├«ndem├ón─â ulei de cui┼čoare, pute┼úi mesteca c├óteva cui┼čoare ├«ntregi.

Cuisoarele reduc grea┼úa ┼či st─ârile de vom─â

Cui┼čoarele ┼či uleiul de cui┼čoare pot reduce grea┼úa. Ele reprezint─â un bun remediu pentru st─ârile grea┼úa de diminea┼ú─â din timpul sarcinii. Lua┼úi 10 cui┼čoare ┼či amesteca┼úi-le cu past─â de tamarin sau cu zah─âr din trestie de zah─âr ┼či amesteca┼úi cu ap─â. Be┼úi din aceast─â solu┼úie de dou─â ori pe zi.

Uleiul de cuisoare tratează afecţiunile pielii

Uleiul de cui┼čoare poate fi ├«n┼úep─âtor ┼či poate ustura. De aceea, cel mai bine este s─â ├«l aplica┼úi pe v├ón─ât─âi ┼či zg├órieturi ├«n amestec cu ulei de m─âsline.
Uleiul de cui┼čoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscat─â. Este eficient ┼či pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosit─â.

Cuisoarele, aliat ├«n tratarea r─âcelilor ┼či infec┼úiilor respiratorii

R─âceala ┼či tusea pot fi tratate cu ajutorul cui┼čoarelor, dar ele pot preveni ┼či gripa. Cui┼čoarele sunt un foarte bun expectorant, amelioreaz─â durerile ├«n g├ót ┼či lupt─â ├«mpotriva viru┼čilor ┼či bacteriilor. Pentru toate acestea pute┼úi prepara o b─âutur─â cald─â cu ajutorul a 10 pic─âturi de ulei de cui┼čoare pe care le ad─âuga┼úi ├«ntr-o can─â cu apa cald─â, la care pute┼úi ad─âuga ┼či miere. Consuma┼úi aceast─â b─âutur─â de dou─â, trei ori pe zi. Dac─â nu ave┼úi ulei, pute┼úi prepara un decoct din cui┼čoare.
O alt─â afec┼úiune care poate fi comb─âtut─â cu ajutorul cui┼čoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie s─â trage┼úi pe fiecare nar─â, cu ajutorul unui pai de m─ârime adecvat─â, pulbere din cui┼čoare.

Cuisoarele improspătează respiraţia

Respira┼úia ur├ót mirositoare poate fi ameliorat─â cu ajutorul cui┼čoarelor. Aceste lucru era cunoscut ├«nc─â de acum 2000 de ani. Pentru aceasta pute┼úi include cui┼čoarele ca ┼či condimente ├«n m├ónc─âruri, le pute┼úi folosi la prepararea unor b─âuturi, ├«n ceaiuri, sau pur si simplu le pute┼úi mesteca atunci c├ónd sim┼úi┼úi nevoia. Extractul de cui┼čoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau ├«n apele de gur─â.

Consumul de cuisoare imbun─ât─â┼úe┼čte digestia

Cui┼čoarele ajut─â la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, amelior├ónd astfel st─ârile de vom─â, diareea, balon─ârile, sau durerile de stomac. Aten┼úie, ├«ns─â, uleiul de cui┼čoare este puternic ┼či poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca ├«n aceste cazuri s─â le consuma┼úi sub form─â de decoct. Decoctul este ┼či un ajutor de n─âdejde ┼či ├«n combaterea flatulen┼úei ┼či a indigestiei.
Tot la nivelul tractului gastro-inetstinal cui┼čoarele au ┼či un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali).

Cuisoarele au puteri afrodisiace

Cui┼čoarele sunt ┼či un afrodiziac prin efectul s─âu de relaxare ┼či de ├«ndep─ârtare a oboselii. Ele pot ajuta b─ârba┼úii, prevenind ejacularea prematur─â.

Cuisoarele combat stresul

Aroma cui┼čoarelor calmeaz─â ┼či elibereaz─â organismul de stres. Amesteca┼úi cui┼čoarele cu busuioc, ment─â ┼či cardamom ┼či prepara┼úi un ceai cu acest amestec. Este cel mai bun remediu pentru ├«ndep─ârtarea stresului.
Pentru ├«ndep─ârtarea stresului se poate folosi ┼či uleiul de cui┼čoare ├«n aromoterapie.

Ajutor in lupta cu Diabetul

Sunt studii care au demonstrat că eugenolul din cuisoare poate reduce concentraţia de glucide din sânge la diabetici.

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indic─â cui┼čoarele ca fiind un poten┼úial remediu ├«mpotriva cancerului pulmonar.
Un studiu din 2006, realizat pe ┼čoareci expu┼či la substan┼úe carcinogene, a demonstrat c─â cui┼čoarele pot reduce apari┼úia cancerului pulmonar. ├Äns─â nu se ┼čtie ├«nc─â dac─â cui┼čoarele pot avea acela┼či efect ┼či asupra oamenilor. Totu┼či, rezultatele sunt promi┼ú─âtoare, iar studiile de laborator arat─â c─â ├«n cui┼čoare sunt compu┼či cu activitate anticanceroas─â.

Selec┼úia ┼či depozitarea cuisoarelor

Cui┼čoarele se pot g─âsi ├«n comer┼ú pe tot parcursul anului. Cui┼čoarele de calitate sunt acelea care atunci c├ónd sunt strivite ├«ntre degete elibereaz─â o arom─â dulce, aroma dat─â de uleiurile volatile. Este de preferat s─â cump─âra┼úi cui┼čoare ├«ntregi ├«n locul pulberii de cui┼čoare, deoarece aceasta se degradeaz─â u┼čor ┼či ├«┼či pot pierde din propriet─â┼úi.
Cui┼čoarele ├«ntregi pot fi depozitate ├«n locuri r─âcoroase, la ├«ntuneric, ├«n recipiente bine ├«nchise, p─âstr├óndu-se astfel timp de mai multe luni. Ele pot fi m─âcinate cu ajutorul unei r├ó┼čni┼úe, atunci c├ónd ave┼úi nevoie de pulbere. Pulberea de cui┼čoare m─âcinate trebuie depozitat─â ├«n frigider, ├«n recipiente ├«nchise etan┼č ┼či trebuie folosit─â c├ót mai repede posibil, deoarece ├«┼či pierde at├ót savoarea, c├ót ┼či propriet─â┼úile.
O modalitate de a selecta cui┼čoarele de bun─â calitate este s─â le pune┼úi ├«ntr-un vas cu ap─â. Cele de bun─â calitate vor pluti ├«n pozi┼úie vertical─â. Cele care sunt vechi se vor l─âsa la fund sau vor pluti ├«n pozi┼úie orizontal─â.

Sfaturi pentru prepararea cui┼čoarelor

Prepara┼úi uleiul de cui┼čoare acas─â
Uleiul de cui┼čoare este u┼čor de preparat acas─â. Ad─âuga┼úi la 1/8 de can─â de cui┼čoare ├«ntregi la o jum─âtate de can─â de ulei vegetal. L─âsa┼úi s─â stea peste noapte, sau cel mult 24 de ore. Strecura┼úi ┼či pute┼úi folosi uleiul.

Prepararea ceaiului de cuisoare

Pentru prepararea unei c─âni cu ceai de cui┼čoare lua┼úi o jum─âtate de linguri┼ú─â de cui┼čoare, ad─âuga┼úi o can─â de ap─â ┼či fierbe┼úi la foc mic timp de aproximativ 10 minute, ├«ntr-un vas acoperit, pentru a nu se pierde uleiurile volatile.Preparat astfel, ceaiul de cuisoare va avea o savoare si o aroma incantatoare.

Utiliz─âri culinare ale cuisoarelor

Deoarece cui┼čoarele au un gust foarte intens, ├«n special atunci c├ónd sunt m─âcinate, trebuie s─â fi┼úi precau┼úi ├«n privin┼úa cantit─â┼úii ad─âugate ├«n diverse preparate, pentru a nu acoperi celelalte arome. Pentru a p─âstra aroma ┼či gustul intacte, este bine s─â r├ó┼čni┼úi cui┼čoarele chiar ├«nainte de a g─âti ┼či s─â ad─âuga┼úi pulberea ├«n ultima etap─â a re┼úetei. Acest lucru este recomandat, deoarece prin g─âtire se evapor─â uleiurile esen┼úiale.

Precauţii in utilizarea cuisoarelor

Consumarea unor preparate preg─âtite cu o cantitate mare de cui┼čoare poate cauza irita┼úii gastro-intestinale, sau afectarea sistemului nervos central. Re┼úetele preparate cu acest condiment trebuie evitate de persoanele care sufer─â de ulcere stomacale, colit─â ulcerativ─â sau diverticulit─â.
Consumul de cui┼čoare trebuie evitat ├«n timpul sarcinii. Cui┼čoarele pot fi consumate atunci c├ónd sunt ad─âugate sub form─â de condiment ├«n diferite preparate, nu trebuie consumat ├«n doze medicinale de c─âtre femeile ├«ns─ârcinate sau care al─âpteaz─â, deoarece nu sunt date suficiente referitoare la siguran┼úa folosirii ├«n doze mari.
Uleiul de cui┼čoare este foarte puternic ┼či trebuie folosit cu precau┼úie deoarece poate irita pielea. Uleiul trebuie evitat ├«n sarcin─â, chiar ┼či pentru uz extern.
Nu folosiţi uleiul esenţial de cuisoare pentru baie, deoarece poate irita membranele mucoaselor.
Nu este indicat─â administrarea intern─â a uleiului de cui┼čoare la copii, deoarece poate provoca reac┼úii adverse se vere precum convulsii, afectarea ficatului, dezechilibru de lichide.
Tulbur─âri de coagulare: Eugenolul con┼úinut de cui┼čoare ├«ncetine┼čte coagularea s├óngelui. De aceea, cui┼čoarele trebuie consumate cu precau┼úie de c─âtre persoanele cu deficien┼úe de coagulare.ÔÇĘIn chirurgie: Deoarece cui┼čoarele pot ├«ncetini coagularea s├óngelui, el nu mai trebuie consumate cu cel pu┼úin dou─â s─âpt─âm├óni ├«nainte de o interven┼úie chirurgical─â.

Sursa: http://www.frunza-verde.ro

Trimite și prietenilor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button
Deprecated: get_currentuserinfo este învechită din versiunea 4.5.0! Folosește wp_get_current_user() în loc. in /home/vindlhit/terapiialternative.ro/wp-includes/functions.php on line 4859